+ Meer informatie

Klavecimbelspel in Vlaardingen

1 minuut leestijd

Morgen, zaterdag 30 mei, wordt er in de Grote Kerk van Vlaardingen een door Cornelis A. Bom gebouwd klavecimbel in gebruik genomen. Het werd gebouwd voor de Vlaardingse architect en organist Hans G. Treurniet. Het instrument is gebouwd naar Ruckers, uit 1615. Het bijzondere van deze klavecimbel is dat iedere toets twee dokken heeft. De snaren kunnen dus op twee verschillende punten worden aangetokkeld. Op deze manier ontstaan er eigenlijk twee verschillende acht- en vlervoets registers. Tevens heeft het instrument een luitregister.

De afwerking is bijzonder fraai. De ondertoetsen zijn belegd met been, de boventoetsen zijn van ebbehout. De versiering boven het klavier is opgeplakt papier. Het onderstel van het Instrument is een kopie van een fragment van het koorhek in de Bartholomeuskerk in Schoonhoven.

De klavecimbel is morgen te beluisteren tijdens een wandelconcert dat om 15.00 uur begint. Naast blokfluiten en een cello zal er een kamerkoor te horen zijn, terwijl ook de beide orgels van de Grote Kerk bespeeld zullen worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.