+ Meer informatie

Thuistips,

3 minuten leestijd

Steeds meer technische apparaten verschijnen in onze keukens. Eerst stonden ze allemaal 'los', wat een nogal rommelige aanblik gaf. Nu worden koelkast, oven, afwasmachine en wat men verder aan luxe wil, ingebouwd. Je ziet hem nog wel, die machine, maar het werkblad erboven loopt tenminste gewoon door. Als de nieuwste trends —gezien op de beurs'' Domotechnica'91" te Keulendoorzetten is de apparatuur binnenkort onzichtbaar. Een fraai paneel in dezelfde uitvoering als de kastdeurtjes onttrekt de (af)wasmachine inclusief bedieningspaneel aan het zicht. Bij de koelkast is dat in veel keukens al het geval. Alleen bij de oven is zo'n constructie niet haalbaar. Wel als het ding buiten gebruik is, maar tijdens het bakken en grillen zou het paneel steeds 'open' moeten staan. Dat is ronduit lastig. De neiging om bepaalde zaken te verbergen houdt nauw verband met de nog steeds populaire open keuken. Als je de keuken bij de woonruimte trekt, moet die natuurlijk wel mooi ogen.
De "onzichtbare inbouwapparatuur'' wordt op de Nederlandse markt gebracht door Zanussi.

Servetten vouwen
Bij een feestelijke gelegenheid of als er gasten komen is het leuk iets meer aandacht te besteden aan de tafelaankleding. In restaurants zieje soms van die kunstig in elkaar gezettte servetten. Hoe krijgen ze dat toch voor elkaar? Een klein vierkant boekje met harde kaft wijdt u in. Zo krijgen zelfs papieren servetten charme. Hier een voorbeeld, de vlinder. Voor deze vouwwijze is een goed gesteven servet nodig. Leg het servet plat neer en vouw twee kanten naar het midden toe. Vouw de helft die naar u toe ligt over de andere helft, zodat een lange, smalle rechthoek ontstaat. Vouw de rechterkant van de rechthoek naar het midden en met een tweede vouw weer naar buiten. Doe hetzelfde met de linkerkant. Trek de achterste rechterhoek naar links, zodat langs de middenlijn een driehoek ontstaat. Houd de rechterkant van de driehoek met één hand vast en vouw met de andere hand de hoek terug in zijn oorspronkelijke staat. Hierdoor ontstaan de 'vleugels'. Herhaal deze handelingen met de achterste linkerhoek.

Keukenpapier
Page brengt nieuw keukenpapier op de markt. Niet alleen het dessin (,, vrolijke landschappen in blauw of mintgroen") is nieuw, het papier zelf ook. Het neemt namelijk veertig procent meer vocht op, zegt de fabrikant. Dus scheurt het ook minder snel als je een plas water poogt te verwijderen. Ook voor de overige gebruikelijke klusjes leent Page keukenpapier zich natuurlijk prima. De nieuwe variant is ook zachter, wat vooral fijn is bij het afvegen van verkouden neusjes en vuile kindertoefles. "Servetten vouwen" door Karen Landsdown en Susy Smith;uitg.M&P, Weert; 45 blz, prijs ƒ 14,90.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.