+ Meer informatie

Meer gehandicapten blijven in tehuis

Personeelsnorm is niet voldoende

2 minuten leestijd

RIJSWIJK — Al bijna 13 procent van de bewoners van gezinsvervangende tehuizen (gvt's) voor geestelijk gehandicapten zit de hele week -of een deel ervan- in het tehuis. Dit terwijl de personeelsnorm van de gvt's erop is afgestemd dat de bewoners overdag naar school gaan, werken of een dagverblijf voor ouderen bezoeken.

In 1976 had nog geen 2 procent van de gvt-bewoners geen reguliere dagbesteding en in 1985 ongeveer 9 procent, zo blijkt uit een rapport over de thuiszitters dat vandaag is aangeboden aan drs. J. Brak, hoofd van de afdeling gehandicaptenbeleid van het ministerie van wvc, en aan drs. J. A. Zwitser, directeur van de FIAD, de vereniging van dag- en woonvoorzieningen van geestelijk gehandicapten. Het rapport is gebaseerd op de gegevens van 458 gvt's (93 procent van het totaal) met te zamen bijna 11.000 bewoners. De werkgroep die het rapport heeft opgesteld, verwacht dat het aantal thuiszitters nog zal toenemen, omdat ongeveer 40 procent van de bewoners in het jaar 2000 ouder zal zijn dan vijftig jaar. Het thuiszitten heeft namelijk voor een groot deel te maken met de leeftijd van de bewoners (pensionering, vut, wao).

Verontrustend

Maar ook jongeren hebben niets te doen. Verontrustend noemt de werkgroep in dit verband haar bevinding dat 15 procent van de volledige thuiszitters tussen de twintig en dertig jaar is. Ze schrijft dit toe aan het tekort

De organisatie is volgens Verbeek verdeeld in verschillende „divisies", die zich met tal van soorten criminaliteit bezighouden. K. zou een belangrijke man zijn geweest in de divisie bankovervallen.

Maffia-achtig

De Capelse hoofdinspecteur verklaarde gisteren dat het zeker de bedoeling is de enorme hoeveelheid informatie die de politie al over de organisatie heeft verzameld, verder te gebruiken. Voordat dat gaat gebeuren zal er echter eerst nader overleg moeten zijn tussen de verschillende politie-organisaties en de betrokken ministeries. De zaak is namelijk zo omvangrijk, dat er extra geld en technische middelen beschikbaar zullen moeten komen, aldus Verbeek. aan plaatsen in de sociale werkvoorziening en in de dagverblijven voor ouderen.

De gvt's krijgen dit jaar twee miljoen gulden om extra personeel aan te trekken voor de begeleiding van de thuiszitters. De werkgroep ziet dat als „een begin". Gezien de doelstelling van de gvt's, integratie van de bewoners in de samenleving, beveelt ze verder aan,ook buiten de gezinsvervangende tehuizen oplossingen te zoeken voor hét thuiszittersprobleem.

 Ze denkt daarbij aan uitbreiding van het aantal plaatsen in dagverblijven en sociale werkplaatsen, programma's om de geschiktheid van de bewoners voor werk te verbeteren, het zoeken van dagopvang binnen algemene voorzieningen (werkloosheidsprojecten en vormings- en culturele projecten) en het zoeken van aansluiting bij bij voorbeeld buurt- en clubhuiswerk en vormingswerk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.