+ Meer informatie

Bakplezier

3 minuten leestijd

Bakken geeft plezier. In de keuken en bij het smullen. Soms lukt het bakken goed. Soms ook niet. Wat deed u verkeerd toen de kwarktaart inzakte? Hoe bereid je een zandtaartdeeg? Deze en vele andere 'problemen' komen aan de orde in het bak-abc-boek van Oetker. Hoe u dat kunt winnen, leest u straks.

Allerlei basistechnieken en -recepten, wetenswaardigheden en tips komen in "Bak met plezier" aan bod. Weet u bij voorbeeld hoe u kunt zien of bakkersgist vers is? Doe de gist in warm water waarin wat suiker is opgelost. Als de gist omhoog komt, kan hij nog worden gebruikt. In het andere geval: weggooien, want dan heeft hij geen rijskracht meer. Gist rijst bovendien heel slecht, wanneer hij direct met zout in aanraking komt. Opgelet dus, brood- en bolusbakkers!

Het bak-abc laat aan de hand van aanwijzingen, foto's en tekeningen zien, hoe het fijnste beslag of luchtigste deeg wordt gemaakt. Daarna wordt de bereiding van crèmes en vullingen behandeld en geeft het boek aanwijzingen hoe smakelijk gebak kan worden versierd. "Tips en trucs" is een hoofdstuk dat dient als eerste hulp bij onverwachtse moeilijkheden en "Bakken voor morgen" vertelt hoe deeg en gebak het beste bewaard kunnen worden.

Wedstrijd!

U kunt het boek bestellen door overmaking van 19,95 gulden op girorekening 39.55.880 t.n.v. Oetker BV, Ede, of door het opsturen van een ingevulde bank- of eurocheque naar Oetker BV, Postbus 9, 6710 BA Ede. U kunt het boek ook winnen. Oetker stelt namelijk een aantal bakboeken (waaronder vijf bakabc's) ter beschikking. Wat moet u doen? Verzin een slagzin met maximaal 20 woorden waarin de volgende woorden voorkomen: RD, bakken, plezier. Stuur die voor vrijdag 19 juh op een briefkaart aan: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. RDPlus, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn. Over de uitslag is geen correspondentie mogelijk.

Hieronder een aantal recepten om in de stemming te komen.

Boterkoek

300 g bloem; 225 g witte hasterdsuiker; 1 zakje Oetker vanillesuiker; 275 g boter; 1 theelepel zout.

De bloem, de basterdsuiker, de vanillesuiker, de boter en het zout snel tot een samenhangend deeg kneden. Het deeg in een beboterde boterkoekvorm van 24-26 cm doorsnee met de handpalm uitdrukken. De bovenkant met wat melk gladstrijken en met een vork ruitjes in het deeg trekken. De boterkoek midden in de voorverwarmde oven bakken op 225°C in ca. 15 minuten.

Koekjes

250 g Oetker amandelspijs; 2 eiwitten; 250 g poedersuiker.

Het amandelspijs en de eiwitten door elkaar roeren. De poedersuiker toevoegen en alles met de mixer nog 2 minuten kloppen. Met 2 lepels bergjes beslag op de met bakpapier beklede bakplaat leggen en de bakplaat midden in de voorverwarmde oven schuiven. Temperatuur: 160°C, baktijd: 10-12 minuten.

Rumcake

220 g zachte boter; 250 g poedersuiker; 1 zakje Oetker vanillesuiker; 4 eieren; 3 druppels Oetker rumaroma; 3 druppels Oetker citroenaroma; snufje zout; 120 g bloem; 120gmaïzena; 1 afgestreken theelepel Oetker Backin bakpoeder.

De boter wit schuimig kloppen. De suiker en de vanillesuiker er eetlepelsgewijs doorspatelen. Het aroma en het zout toevoegen. De eieren een voor een erdoor roeren. Het bakpoeder, de maïzena en de gezeefde bloem door elkaar mengen en lepelsgewijs erdoor spatelen. Het beslag in een goed beboterde en met bloem bestoven cakevorm doen. De cake iets onder het midden in de voorverwarmde oven op 170°C in 60-70 minuten gaar bakken.Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.