+ Meer informatie

Hoek van Holland zoekt zelfstandigheid

Rotterdam werkt mee aan onderzoek

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Burgemeester en wethouders van Rotterdam zijn bereid met het bestuur van de deelgemeente Hoek van Holland vergaande verzelfstandiging van de deelgemeente te onderzoeken. Zij hebben de deelraad schriftelijk meegedeeld bereid te zijn daarvoor met het dagelijks bestuur een werkgroep te vormen.

De voorzitter van de deelraad, mevrouw W. Doorn-Van der Houwen, deelde dit gisteren mee. Zij vindt dat uitgangspunt moet zijn het overdragen van alle bevoegdheden. Aan de instelling van de werkgroep verbindt zij de voorwaarde dat het geen „ellenlange gesprekken" moeten worden. In uiterlijk twee jaar moet er volgens haar duidelijkheid komen.

Hoek van Holland maakt sinds het begin van deze eeuw deel uit van de gemeente Rotterdam, hoewel het dorp aan de monding van de Nieuwe Waterweg hemelsbreed dertig kilometer van het stadhuis aan de Maasstedelijke Coolsingel ligt verwijderd. Daartussen liggen vijf andere gemeenten ('s-Gravenzande, Naaldwijk, Maassluis, Vlaardingen en Schiedam).

Binnen het bijna 9000 inwoners tellende dorp leeft een mogelijke verzelfstandiging sterk. De plaatselijke belangengroepering Hoeks Welzijn dankt mede daaraan de 23,8 procent van de stemmen, goed voor drie van de dertien zetels, die zij vier jaar geleden bij de deelraadsverkiezingen haalde. Onlangs heeft zij een rapport over verzelfstandiging uitgebracht.

Agglomeraties

Volgens Doorn mikt het dagelijks bestuur op twee sporen. De een is verzelfstandiging, de andere is de vorming van agglomeraties. Dan gaat het om een Westlandse of een Rijnmond-agglomeratie. In een dergelijke' samenbundeling van gemeenten zou De Hoek een zelfstandige status moeten krijgen volgens Doorn. Voor opgaan van Hoek van Holland in de Westlandse agglomeratie als deel van de aangrenzende gemeente 's-Gravenzande voelt zij niets.

Het dagelyks bestuur van de deelraad heeft gisteren met CDA- en PvdA-kamerieden die in de vaste kamercommissie voor binnenlandse zaken zitten gesproken over de Hoekse wensen. De Kamer spreekt over enkele maanden over de vorming van agglomeraties. De Kamededen hebben duidelijk gesteld dat De Hoek voor volledige zelfstandigheid niet bij de Kamer maar bij de eigen gemeente en bij de provincie moet zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.