+ Meer informatie

Looneis industrie boven gemiddelde

Bonden vragen 4,5 procent meer loon

2 minuten leestijd

NUNSPEET (ANP) - De industriebonden FNV en CNV stellen in het komende cao-overleg een looneis van 4,5 procent. Daarnaast zullen de bonden 1,75 procent opeisen voor zaken als korter en gezonder werken, werkgelegenheid en scholingsprojecten. In vorige jaren zat de CNV-bond met zijn looneis doorgaans een half procentje lager dan de Industriebond FNV, maar deze keer zitten beide bonden broederlijk op één lijn.

De ledenvertegenwoordiging (bondsraad) van de bonden hebben gisteren met deze eisen ingestemd. Met de looneis van 4,5 procent zit de belangrijkste bonden in het bedrijfsleven driekwart procent boven de loonstijging die het kabinet wil vanwege het voortbestaan van de koppeling tussen lonen en uitkeringen. De looneis is ook hoger dan die van de meeste andere FNV- en CNV-bonden, die 3,75 tot 4 procent eisen.

De bonden gaan bij de looneis uit van een vergoeding voor gestegen prijzen van 3,5 procent en 1 procent voor verbeterig van de inkomens. De industriebond Ft^V gaat daarbij voorbij aan de formule van de vakcentrale FNV om uit te gaan van het geschoonde prijsindexcijfer van 2,75 procent. Deze formule vindt de bond „wat mager, omdat dan vrij zeker de koopkracht daalt".

Wao
Voorzitter F. Hanko van de CNVbond haalde gisteren bij de presentatie van het cao-beleid fel uit naar het kabinet. Niet alleen bruskeert het kabinet met zijn wao- en ziektewetplannen de vakbeweging en is er sprake van een „politieke orkaan waardoor de daken van het gebouw van de sociale zekerheid worden afgerukt". Bovendien is de overheid ook volgend jaar weer de grootste prijsopdrijver en de belangrijkste veroorzaker van de forse inflatie.

Het eventueel „repareren" van de ingrepen in ziektewet en wao in het cao-overleg zal niet ten koste gaan van de loonruimte, maar het gevaar bestaat wel dat „onze goede doelen ondersneeuwen", aldus voorzitter B. van der Weg van de industriebond FNV. „Reparatie hoeft niet ten koste te gaan van onze cao-eisen, maar de achterban zal ziektewet en wao bij het plussen en minnen terdege laten meetellen. Daar hebben wij dus ook

Voor al uw klassieke orgels
rekening mee te houden", aldus Van der Weg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.