+ Meer informatie

Financiën

2 minuten leestijd

Oorlogsgewonden wonen met hun Moveo-begeleiderslautomobilisten een militair evenement bij. Foto stichting Moveo

Het verwerven van financiële middelen is nooit eenvoudig geweest. Naast donaties van particulieren, bedrijven en het ministerie van defensie moesten steeds speciale acties worden gevoerd om geld te verkrijgen. In het begin 'adopteerden" donateurs een invalide voor 60 gulden, het bedrag dat gemiddeld per jaar voor allerlei activiteiten nodig was. Er is gecollecteerd tijdens filmvoorstellingen, de opbrenst van toneelvoorstellingen van officieren van de generale staf werd voor Moveo bestemd en de Koningin besliste in 1960 dat van de overgebleven gelden van het bedrag voor een baldakijn, een geschenk van alle officeren bij haar regeringsjubileum, 40 procent voor de ernstig oorlogsgewonden was. Momenteel kan Moveo het hoofd boven water houden door de opbrengst van Algemene Loterij Nederiand. Er was altijd grote belangstelling voor

Na een Twentse koffietafel gingen vorig jaar mei zeventig auto's nog een keer op weg voor een meerdaagse tocht. De 'oude hap' genoot met volle teugen van het militaire spektakel tijdens schietoefeningen van de cavalerie en pantserinfanterie in Bergen. In 1985 sliepen de ooriogsgewonden bij een bezoek aan de Nederiandse troepen in Seedorf nog in onderkomens van de oefenende cavalerie. Vorig jaar kozen de bejaarde heren toch maar voor de gerieflijkheid van een hotelbed. „De reis naar Duitsland was zeer vermoeidend", herinnert voorzitter Hardeveld Kleuver zich. „De meesten hadden toestemming van de dokter nodig om weg te gaan. Ze wilden zo graag mee. Het was vermoeiend, maar ze hadden het voor geen goud willen missen". Gelet op de leeftijd van de oorlogsgewonden verlegt Moveo de komende jaren het accent naar gezelligheidsbijeenkomsten. De 'oude hap' speelt bingo, bezoekt musea en bedrijven en gaat fonduen en barbecuen. Om wat bij te praten en herinneringen op te halen. Wat niet verandert, zijn de steeds terugkerende gesprekken over de strijd en de oorlog.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.