+ Meer informatie

Staking legde havens gistermiddag plat

CNV deed niet mee

2 minuten leestijd

AMSTERDAM-ROTTERDAM — Tussen de middagpauze en ongeveer half vier is gistermiddag door vele duizenden werknemers gehoor gegeven aan de stakingsoproep van de Vervoersfederatie NVV/NKV. Met deze staking wilde men protesteren tegen de verlenging van de loonmaatregel van het kabinet. Ook wordt een eventuele nieuwe looningreep voor de rest van het jaar volstrekt afgewezen.

Voorzitter J. Schroër zei dat het de bonden niet in eerste instantie gaat om liet binnenlialen van enlcele tienden van procenten, maar om het recht van de valebeweging op vrije loononderhandelingen.

Verder is de actie bedoeld als waarschuwing voor de werkgevers. Die hebben, volgens voorzitter P. van Keulen van de Bedrijfsgroep havens, niet gereageerd op een verzoek van de bonden, om loononderhandelingen te beginnen. De Scheepvaartvereniging Zuid (de werkgevers in de Rotterdamse havens) reageerde met een ontkenning per communiqué. Verder noemde de SVZ de staking onjuist en onrechtmatig.

Het stakingsparool, door de bonden een „demonstratieve werkonderbreking" genoemd, gold voor de werknemers in de bedrijven die zijn aangesloten bij de Scheepvaartvereniging Zuid (Rotterdam), de Scheepvaartvereniging Noord (Amsterdam) en de Vereniging van de sleepdienstondernemingen te Rotterdam. Alle dagploegen bij de havenbedrijven werd gevraagd na de middagschaft naar huis te gaan. Voor de avondploegen gold geen stakingsoproep.

Onjuist
De vervoersbond CNV noemde de oproep van de vervoersfederatie FNV onjuist. Ze adviseerde haar leden voor zover mogelijk normaal door te werken. „Immers: regering en bedrijfsleven zijn nog in overleg met elkaar om te trachten tot een oplossing te komen die zowel voor de regering, de werkgevers- als de werknemersorganisaties aanvaardbaar is", zo argumenteerde de CNV-bond.

De vervoersbond CNV zei wel begrip te hebben voor de ongerustheid van de Nederlandse werknemers nu de loonmaatregel is verlengd.

Niet leuk

Vice-premier Van Agt zei in de radio-actualiteitenrubriek Hier en Nu dat de staking natuurlijk niet leuk is voor het kabinet, maar dat de verhouding tussen kabinet en vakbeweging nog zo goed is dat het mogelijk moet zijn om tot een regeling omtrent de lonen en arbeidsvoorwaarden te komen. Hij meende dat een regeling mogelijk is die „een verdere uitbreiding van het verschijnsel staking onmogelijk maakt".

Op de scheepswerven is niet gestaakt. Wel ging het werk plat bij de Norfolkline in Scheveningen, overigens zonder ernstige gevolgen. De staking duurde daar twee uur. Volgens het Gemeentelijk havenbedrijf in Rotterdam heeft de staking bij de Rotterdamse sleepdiensten geen grote vertragingen veroorzaakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.