+ Meer informatie

Dales wil beraad over integratie minderheden

„De heer Bolkestein heeft gelijk"

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Minister Dales van binnenlandse zaken bereidt een conferentie voor over integratie van minderheden in de Nederlandse samenleving. Deze breed opgezette conferentie moet volgend voorjaar worden gehouden. Dales vindt het „onzin" dat het taboe zou zijn om minderheden te wijzen op hun plicht zich aan te passen aan de regels in de Nederlandse samenleving.

Dales liet dit gisteren zeggen door haar topambtenaar mr. H. K. Fernandes Mendes, directeur coördinatie minderhedenbeleid, ter gelegenheid van het afscheid van Osman Bahadir. voorzitter van de Stichting Inspraakorgaan Turken in Nederland. Volgens Dales hebben verschillende personen in de laatste weken de wens geuit dat er een diepgaand debat over integratie van minderheden in de samenleving moet k(jmen. „Ook in de Tweede Kamer is die wens geuit".

Bolkestein

„Het thema integratie staat al jaar en dag centraal in ons beleid". Daarom wil de minister die breed opgezette conferentie organiseren. Bij haar minderhedenbeleid gaat het er om dat er „respect voor eikaars identiteit" is of komt. „Men moet zich voor elkaar open willen stellen. Het respect dient wederzijds te zijn. Daar rust helemaal geen taboe op".

Minister Dales viel VVD-fractievoorzitter Bolkestein bij in zijn standpunt dat de regels in ons land voor iedereen, dus ook voor allochtonen, moeten gelden. „De heer Bolkestein heeft gelijk". „De grondwet bevat een aantal bepalingen van fundamentele aard die zijn gelijk bevestigen. Gelijke behandeling, godsdienstvrijheid, vrijheid van meningsuiting, recht op vereniging en eerbieding van de persoonlijke levenssfeer."

„Op deze artikelen kan iedereen worden aangesproken, zonder uitzondering. Wie die regels niet wil naleven, hoort hier niet thuis", aldus Fernandes Mendes namens de minister. Uit eigen ervaring weet de minister dat verreweg de meeste in ons land wonende islamieten zich houden aan de normen en waarden van de Nederlandse samenleving.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.