+ Meer informatie

Tuin Thuistips

4 minuten leestijd


Laag hekje rondom terras maakt uw tuin gezellig
In iedere tuin is wel een plekje te vinden waar op een zonnige dag gezeten kan worden. Jonge mensen kiezen vaak voor de zon, maar ouderen zitten graag wat in de schaduw.
De fijnste plaats om te zitten is het gazon, omringd door de zomergeur van het gras. Gazons bieden meestal verscheidene plekjes. Door uw stoel te verzetten krijgt u weer een heel andere kijk op de tuin!
Op een terras ruikt u de grasgeur niet, maar op een harde ondergrond staan de tafel en stoelen stevig. Wanneer u uw terras wat aan wilt kleden, dan is het het overwegen waard om rond (een deel van) het terras een laag hekje te zetten. Het hekje biedt, hoe laag het ook is, gevoelsmatig wat beschutting en het staat heel leuk. Door het hekje af te werken met een liggende plank ontstaat de mogelijkheid er potten op te zetten. Vooral potten met hangplanten geven een aardig effect De einden van het hekje worden met een decoupeerzaag afgerond, vooral op plaatsen waar gelopen wordt: aan de scherpe hoeken kunt u zich lelijk stoten!
Op het hekje kan ook een armatuur (lamp) bevestigd worden. Als u de lamp liever wat hoger heeft, dan laat u een van de palen doorlopen tot de gewenste hoogte. De bovenkant van de paal wordt voorzien van een of meer ronde of vierkante plankjes, die in afmetingen oplopen. De grootte hangt af van de doorsnede van de voet van de lamp. Op het bovenste plankje wordt de lamp bevestigd. De kabel kan met kabelschoenen aan de paal bevestigd worden.

---
Vijverrand met hout
Als u toch met hout in de weer gaat, kunt u misschien tegelijkertijd de (lelijke?) rand van de vijver afwerken. Daarvoor zijn allerlei materialen te gebruiken, zoals turf, tegels, brokken natuursteen, grindfolie (kunststof met een dun laagje grind) en, daar hadden we het over. hout. Langs het gazon kan wellicht het beste gekozen worden voor een strakke, rechte afwerking, omdat daardoor het onderhoud vergemakkelijkt wordt: over de rand kan met de maaimachine gereden worden, zodat er geen grasrandjes blijven staan. Natuurlijk zorgt u ervoor dat er tijdens het maaien geen gras in de vijver terechtkomt

Tuinplanken
De tuinplanken die u bij de doe-het-zelfwinkel of in het tuincentrum koopt zijn meestal 14,5 of 15 cm breed. Doe het zo: Sla zo dicht mogelijk langs de vijverrand, om de 50 cm, een paaltje in de grond. De bovenkanten komen in één horizontale lijn te staan. Met behulp van een tuinplank (op zijn kant gebruiken) en een waterpas komt u er wel uit Op de paaltjes wordt de plank bevestigd. Gebruik stevig en zo mogelijk roestvrij bevestigingsmateriaal. Laat de plank zo mogelijk 10 cm oversteken. Voor de plank bevestigd wordt, kan men hem voorzien van een rand (balkje, een afgezaagde strook van eenzelfde soort plank). Zorg dat het balkje of de strook niet in het water hangt Vul eventueel de vijver eerst tot de hoogste stand, om te kunnen zien hoe dik of breed de afwerkingsrand moet worden.
Het ziet er keurig uit, de folie is niet meer zichtbaar en vissen en andere waterdieren zullen gebruik maken van de beschaduwde, beschutte plekjes onder de plank.

---
Bloedluis
Zowel op kamperplanten als in de tuin kan bloedluis voorkomen. De diertjes zuigen aan de stengels en takken. Door dat zuigen stagneert de groei. Bloedluis is te herkennen aan wit, wollig pluis. Door het pluis zitten ze goed beschermd tegen aanslagen van buitenaf. Van zeep en spiritus of het middel Plantschoon trekken ze zich nauwelijks iets aan. Probeer ze te verwijderen met uw vingers, voor moeilijke plekjes kunt u wellicht een gepunt stokje of iets dergelijks gebruiken. U moet de plant blijven controleren want er hoeft maar een enkel luisje over te blijven om weer een nieuwe kolonie te stichten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.