+ Meer informatie

Tuin ThuisTips

3 minuten leestijd

De grondregels voor het snoeien in negen punten weergegeven

Natuurlijk is het niet mogelijk om u in een paar regels een complete snoeicursus te geven. Misschien heeft u wel wat aan de volgende regels.
-Bomen en struiken worden gesnoeid na de bloei. Dat geldt overigens niet voor bomen en struiken die u geplant hebt vanwege de vruchten, zoals de pruim, appel, aalbes enzovoorts. Door te snoeien na de bloei snoeit u een deel van de vruchten weg!
-Verwijder eerst alle zieke en beschadigde takken.
-Kijk of er takken zijn die langs de stam of andere takken schuren en verwijder ze.
-Soms groeien twee takken evenwijdig aan elkaar Verwijder in dat geval de zwakste tak of de tak die het dichtste bij de stam zit.
-Gebruik scherp gereedschap. Een mooie, gladde snoeiwond overgroeit gemakkelijker dan een rafelige wond.
-Zware takken zaagt u eerst aan de onderkant zo ver mogelijk in. Op een gegeven moment lukt dat niet verder, omdat de zaag gaat klemmen. Daarna zaagt u de tak aan de bovenkant in. Grote takken zaagt u in gedeelten af, omdat zo'n geweldenaar behoorlijk wat schade kan veroorzaken tijdens het vallen.
-Dek de grotere snoeiwonden af met een wondafdekmiddel. Zo'n middel sluit de wond af, waardoor ziekten en plagen minder snel zo'n wond binnendringen. Ook stimuleert het middel het overgroeien van de wond.
U zou dat overgroeien kunnen vergelijken met het korstje met daaronder een nieuw velletje, bij een wondje op uw hand of ander lichaamsdeel.
-Verschillende planten worden pas eind maart gesnoeid, zoals sierrozen, de vlinderstruik, Caryopteris clandonensis, Geanothus en hertshooi.
-Berken, esdoorns en druiven worden juist weer in de winter gesnoeid. Bij lage temperaturen staat de sapstroom stil. Na het snoeien gaan de planten daardoor niet bloeden. Dat is wel het geval als u in het voorjaar snoeit.

-------------------------------------------------------------------------
Wintertips

Vooral 's winters kunnen sommige kamerplanten last hebben van bruine bladpunten. Op zich nauwelijks verontrustend: de winter is voor de meeste planten nu eenmaal niet de gunstigste periode: te warm, droge lucht en minder licht. Zo'n bruin blad kunt u in zijn geheel weghalen. Wanneer het alleen om een punt gaat, knipt u het bruine stuk af maar u laat een smal reepje zitten als een soort pleister op de wond.

Watergeven
Planten in buitenbakken hebben meestal minderte lijden van de vorst dan van de droogte. Hoewel de verdamping in de winter minimaal is, kan de grond toch zo droog worden dat de planten het niet overleven. Geef daarom zo nodig wat water Doe dat op een mooie dag zonder vorst.

Boomband
Nog een klein klusje voor het eind van het jaar: controleer of boomband, touwtjes en ander bindmateriaal niet in stam of takken groeien. Vervang zo nodig te strak materiaal door nieuw.

Planten
Wanneer het niet vriest, kunt u uw vrije dagen gebruiken om te planten en te verplanten. Meng vóór het planten wat compost door de grond in het plantgat. Net gepote planten kunnen doorvorst opvriezen. Ze komen dan als het ware los in de grond te staan. Loop na de vorst, de planten even na en druk ze zo nodig vast.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.