+ Meer informatie

Spanning in Spanje weer sterk toegenomen na moordaanslagen

2 minuten leestijd

MADRID — In Madrid en arcelona zijn maandag een geeraal en drie politiemannen ermoord en de spanningen in panje die ontstonden na de lislukte coup van tU'ee maanen geleden, zijn er sterk door )egenomen.

Politieke partijen en vakbonden ver)rdeelden de aanslagen als een nieuwe 3ging om de democratie in diskrediet brengen. De Spaanse minister van innelandse zaken, Roson, stelde de adsguerrillabeweging Grapo voor ;ide aanslagen verantwoordelijk. Beïlve de generaal en de drie politieiannen werden drie voorbijgangers, !n agent van de gemeentepolitie en vee vermoedelijke daders het slachtEfer. Zij werden gewond. Grapo ontstond na de dood van generaal Fransisco Franco in 1975 en zij wordt verantwoordelijk gesteld voor een hele reeks moorden en bomaanslagen, waaronder die van twee jaar geleden op een café in Madrid die aan acht mensen het leven kostte. Grapo zegt uiterst links van opstelling te zijn, maar aanhoudende geruchten in de pers willen, dat zij in het verleden is geïnfiltreerd of wordt gemanipuleerd door uiterst rechts.

Generaal Andres Gonzalez de Suso, 62-jarige voormalige perswoordvoerder van het ministerie van defensie, werd voor zijn huis in het centrum van Madrid door het hoofd geschoten, toen hij zich naar zijn werk wilde begeven.

Generaal Gonzalez is de vijfde officier van de krijgsmacht die is vermoord sinds de staatsgreeppoging van 23 februari en de zevende generaal die door stadsguerrilleros om het leven is gebracht sinds 1978. ue politieke nervositeit begon vorige week toe te nemen nadat de politie de distributie had proberen te voorkomen van een Madrileens dagblad dat een artikel bevatte over de voorbereiding van de coup in februari door hoge militairen. Premier Leopoldo Calvo Sotelo, die maandag terugkeerde van een Portugees weekeinde, had in Lissabon tegen de pers gezegd dat geruchten over een nieuwe staatsgreep „geheel ten onrechte" waren.

Koning Juan Carlos bezocht de rouwkapellen van generaal Gonzalez en politieman Ignacio Garcia in Madrid, om solidariteit met de krijgsmacht uit te drukken. Het was een ongebruikelijk bezoek van rouwbeklag, temeer waar. de soeverein maandagochtend vroeg pas was teruggekeerd van de Balearen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.