+ Meer informatie

Met Terdege naar tuin en park van Het Oude Loo

5 minuten leestijd

Verscholen in het bos achter Paleis Het Loo ligt Het Oude Loo. Het park en de tuinen rond het middeleeuwse kasteeltje zijn alleen in de maanden april en mei opengesteld. Want dan zijn de voorjaarsbloeiers op hun mooist. Ga met Terdege mee wandelen in de voetsporen van de Oranjes in de koninklijke tuin van Het Oude Loo en het schitterende park.

De geweidragers op het monumentale toegangshek blikken goeiig naar de bezoekers. Aan het begin van het pad staat een aantal jonge beuken. Borden vertellen dat ze recentelijk geplant zijn door de jongste Oranjegeneratie. De jeugd ontdekt onmiddellijk de doolhof. Tussen de strak geschoren hagen raakt menige kleuter verstrikt in de wirwar van mogelijkheden. Spannende pret in 't groen. Zo kunnen ze hun energie wel kwijt... Onder het eeuwenoude geboomte lopen we door dezelfde lanen waar ooit de voorvaderen van de Oranjes liepen. Indirect hebben we dat te danken aan prins Willem III, die het kasteel kocht om van de omgeving en de natuur te genieten. Het is niet precies bekend wanneer het kasteel is gebouwd, maar vermoedelijk dateert het uit de veertiende eeuw. De gracht is omringd door een zee van bloeiende struiken. Toppers zijn rododendrons, gouden regen, tulpenbomen en azalea's. Een mengelmoes van tere tinten en felle kleuren spiegelt zich in het water. Rechts achter het kasteel met de charmante luiken rijst een houten chalet op uit de bloemenweelde. Zowel het kasteel als het chalet is bij de koninklijke familie nog steeds in gebruik.

Deftige sfeer
Rond het elegante gebouw en in de imposante lanen die naar de vijvers voeren, proefje duidelijk de deftige sfeer. Het kleurrijke spel van bloeiende rodo's bij een kletterende waterval is haast sprookjesachtig. Net als het romantische bouwsel met trapjes, kantelen en geheime hoekjes waaruit de waterval  naar beneden klatert. Kanjers van vissen zitten elkaar aditerna. 't Is leuk te bedenken dat de Oranjes op dezelfde banken zaten -en misschien nog wel eens zitten- als wij nu. Het eeuwenoude landschap, de uitbundige bloemenweelde en de prachtige vijvers maken een bezoek aan Het Oude Loo tot een bijzondere dag. En niet in de laatste plaats door het gevoel van verbondenheid met ons koningshuis. We zien de paardenbegraafplaats, waar de rijdieren van verschillende Oranjes liggen, het badpaviljoen bij de grote vijver, waar de vorstelijke personen zich verkleedden, de Willemstempel en de kaatsbaan.

Baroktuin
We nemen ook een kijkje in de stallen van Paleis Het Loo. Paarden treffen we er tegenwoordig nauwelijks aan. De stallen zijn expositieruimte geworden voor koninklijke vervoermiddelen: rijtuigen, jachtwagens, sleden en antieke hofauto's. Ook de bekende schilderwagen van koningin Wilhelmina is er opgesteld. Grappig is de speelgoedauto die prins Claus voor zijn oudste zoon maakte. Buiten lopen trotse pauwen rond. Ze mengen zich rustig tussen de theedrinkende gasten bij het paviljoen. Als u een museumjaarkaart heeft, kunt u desgewenst gratis doorwandelen naar Paleis Het Loo en de prachtig aangelegde tuinen. Met uw dagkaart voor het Park krijgt u korting op de toegangsprijs van Paleis Het Loo. Tot zo'n twintig jaar geleden diende het paleis nog als zomerwoning voor de koninklijke familie. Rondom ligt de schitterend gerestaureerde baroktuin. Paden van fijn grind leiden naar de Konings- en Koninginnetuin, waar 's zomers de oranjerieplanten een plaatsje krijgen. Spuitende fonteinen met goudgeverfde figuren en klaterende watervallen schitteren in de zon. Duizenden buxusplanten verzachten de symmetrische lijnen in speelse figuren op de centimeter nauwkeurig geplant. Blikvangers op het strak geschoren gras zijn de beelden. Vanuit het paviljoen is er een prachtig uitzicht over de tuin en fonteinen met het paleis op de achtergrond.

---
Geef u snel op!

Terdege nodigt u van harte uit om een dagje Het Oude Loo te doen. Wanneer? - U bent welkom op maandag 29 april, woensdag 1 mei, donderdag 2 mei, vrijdag 3 mei of zaterdag 4 mei.
Waar? - U neemt niet de normale ingang naar Paleis Het Loo, maar de "kleine" ingang naar het Paleispark, ongeveer 800 meter daarvandaan. Vanaf autoweg Al volgt u de borden Paleis Het Loo.
Komt u van richting Amersfoort dan ligt het Park vóór Apeldoorn en vóór de hoofdingang van Paleis Het Loo. Direct na het bord (bebouwde kom) Apeldoorn (bij km-paal 36,1) is links de ingang naar het Paleispark.
Komt u via de bebouwde kom van Apeldoorn (langs de Naald) dan passeert u eerst de hoofdingang, bij km-paal 36,1 vindt u rechts de kleine ingang. Hoe laat? - Wij verwachten u tussen 9.30 en 11.00 uur. Het park is open tot 18.00 uur.
Wat kost het? - Niets! Wij betalen uw dag kaart voor het Paleispark en zorgen voor een routebeschrijving. U kunt dan ook de Koninklijke stallen bekijken.
Kan ik ook naar het paleis? - Wilt u tevens Paleis Het Loo bezoeken dan moet u zelf betalen. Op vertoon van uw dag kaart van het Park krijgt u
ƒ 2,-- korting (kind. ƒ 1,--) op de normale toegangsprijs van ƒ 15,— / ƒ 12,50. Met een museumjaarkaart hebt u gratis toegang tot het paleis. U kunt door het park te voet naar het paleis, of uw auto meenemen naar de grote parkeerplaats bij de stallen.
Hoe opgeven? - Geef u zo snel mogelijk op, maar uiterlijk donderdag 25 april via tel.nr. 055 - 54 95 282; u kunt alleen bellen van 10.30-12.00 uur. We proberen rekening te houden met de dag van uw voorkeur, maar als een dag volgeboekt is, wordt u "doorgeschoven".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.