+ Meer informatie

Westelijk ingrijpen in Zaïre mogelijk

Amerikanen, Fransen en Belgen staan paraat

2 minuten leestijd

KINSJASA/BRUSSEL/ WASHINGTON/PARIJS — Eenheden van de Belgische en Amerikaanse luchtmachten houden zich gereed voor actie in Zaïre. Naar vanmorgen en dinsdagavond in Brussel en Washington verluidde zullen de in het bedreigde zuiden van Zaïre verblijvende Europeanen wellicht vcorden geëvacueerd. Franse transportvliegtuigen, zo wordt in Parijs vernomen, worden gereedgehouden voor een eventuele militaire actie. Naar verluidt beraden de Westerse machten zich over een militair ingrijpen in de Zaïrese mijnprovincie Sjaba.

In Zaire is de algehele mobilisatie afgekondigd. Het bewind van president Moboetoe Sese Seko heeft dinsdag de val van de belangrijke steden Kolwezi en Moetsjatsja toegegeven.


Uit diplomatieke bronnen wordt vernomen dat de rebellen via de Benguela-spoorweg vanaf Angolees grondgebied naar Zaïre worden vervoerd. Zambia heeft ontkend dat de invallers hun aanval vanaf Zambiaans grondgebied hebben ondernomen.

Cubanen

President Moboetoe is van mening dat de invallers door Cubanen worden gesteund.


Het Nationale Front voor de Bevrijding van Kongo heeft echter meegedeeld dat hier zuiver sprake is van een andere landen zich niet te mengen in het conflict en geen steun te geven aan het „bloeddorstige regime van Moboetoe". In Londen verklaarde de Britse mmister van Buitenlandse zaken David Owen desgevraagd dat er geen bewijs is dat Cubanen die in Angola gelegerd zijn, bij het conflict betrokken zijn.


Ingrijpen


Frankrijk houdt een squadron transportvliegtuigen gereed. Ook landmachteenheden zouden in staat van paraatheid zijn gebracht. Deze gebeurtenissen worden vergeleken met de situatie van vorig jaar maart toen Franse vliegtuigen Marokkaanse eenheden overvlogen die vervolgens in samenwerking met het Zaïrese leger de invallers terugdrongen. Frankrijk beloofde onlangs nog in de persoon van minister van BZ De Guiringaud dat het zijn vrienden in Afrika zou helpen, onverschillig de consequenties


Geruchten


Zaïrese legereenheden hebben dinsdagavond nabij Kolwezi parachutisten gedropt. Over de Europese gemeenschap in die stad circuleren wilde geruchten. Sommige berichten melden dat verscheidene Europeanen door de opstandelingen als gijzelaars worden vastgehouden, andere dat een grote groep een veilig onderkomen heeft gezocht in een katholieke school.


Tot nu toe zijn in Den Haag geen berichten binnengekomen dat de ongeveer 75 Nederlanders die zich in de Zaïrese provincie Sjaba bevinden in moeilijkheden verkeren.


De Nederlandse ambassade in Kinsjasa staat in regelmatig contact met de Belgische consuls in Zaïre, wie is gevraagd ook de belangen van de Nederlanders te behartigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.