+ Meer informatie

Bij controle 11 procent betrapt op snel rijden

2 minuten leestijd

DRIEBERGEN (ANP) - De rijkspolitie heeft gisteren tussen tien uur 's ochtends en vier uur 's middags met vier radarposten en video-apparatuur op verschillende plaatsen langs de A-2, de A-50 en de A-28 snelheidscontroles gehouden. Daarbij werd het autoverkeer van het zuidoosten naar het noordoosten van het land gecontroleerd. Van de 20.782 bestuurders die werden gecontroleerd reden er 2289 te snel. Dat is ongeveer 11 procent.

Van de automobilisten die te hard reden, werden er 224 direct bekeurd. De overigen krijgen een acceptgirokaart, aldus de politie. Wie de maximumsnelheid met ten hoogste dertig kilometer per uur overschrijdt, kan direct aan de politie betalen. De overtreding wordt dan verder niet geregistreerd. Wie harder rijdt, krijgt een acceptgirokaart van de officier van Justitie. Dan is wel sprake van registratie. Dat kan bij een volgende overtreding een hogere boete met zich meebrengen.

Niet ontevreden

Bij een soortgelijke snelheidscontrole van de rijkspolitie op 28 januari bleek dat 8 procent van de automobilisten te hard reed. Volgens een woordvoerder van de rijkspolitie moet uit het percentage snelheidsovertreders van gisteren, dat 11 bedroeg, niet worden afgeleid dat de Nederlandse automobilisten harder zijn gaan rijden.

Hij zegt dat het al enige tijd zo is dat ongeveer 75 procent van de automobilisten zich aan de maximumsnelheid houdt. Daarover is de politie niet ontevreden, maar ook niet echt tevreden. „Het zou naar 85 procent moeten gaan". De woordvoerder wijst erop dat de automobilisten op wegvakken waar 100 kilometer per uur mag worden gereden, gemiddeld te hard rijden en dat ze op vakken waar 120 gereden mag worden, gemiddeld onder de 120 rijden.

Bij Hattem werd gisteren met 173 kilometer per uur de hoogste snelheid gemeten. De bestuurder van een auto met aanhangwagen was wel zeer ongelukkig. Hij werd driemaal door controlerende politiemensen aan de kant gezet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.