+ Meer informatie

Westen biedt SU hulp voor de winter

Moskou vraagt EG voor 14 miljard gulden

3 minuten leestijd

MOSKOU/BONN/STRAATSBURG (ANP/AFP/DPA) — Verscheidene westerse landen en de Europese Gemeenschap zijn bereid op korte termijn hulp te bieden aan de Sowjet-Unie. President Michail Gorbatsjov en zijn Russische collega Boris Jeltsin hebben —mede met het oog op de komende winter— op deze hulpverlening aangedrongen.

De Sowjet-Unie heeft de EG om voedselhulp gevraagd. Die moet bestaan uit 5,5 miljoen ton graan, 800.000 ton vlees en 900.000 ton suiker, zo staat in een verklaring die de Europese Commissie gisteren in Moskou heeft uitgegeven. Het hulpverzoek staat in een brief aan voorzitter Jacques Delors van de Europese Commissie, die EG-commissaris Frans Andriessen heeft ontvangen van waarnemend premier Iwan Silajev van de Sowjet-Unie. De hulp die de Sowjet-Unie van de EG vraagt, heeft een waarde van 12 tot 14 miljard gulden, zo verluidt uit Sowjetbron.

Voorzitter Delors van de Europese Commissie meent dat zeker vier miljard gulden aan voedselhulp nodig is om de Sowjet-Unie te helpen. In het Europees Parlement in Straatsburg zei Delors dat de hulp gebruikt moet worden om voedsel van Polen, Hongarije en Tsjechoslowakije te kopen en het vervolgens naar de Sowjet-Unie te sturen. „We hebben een driehoeks-operatie nodig om de voedselexport van Polen, Tsjechoslowakije en Hongarije te financieren. Op die manier bereiken wij twee doelen tegelijk", aldus Delors.

De Twaalf hebben eerder besloten voor 1,8 miljard gulden aan voedselhulp en kredieten aan de Sowjet-Unie te leveren en voor bijna 1 miljard gulden aan technische bijstand. Weinig daarvan heeft de Sowjet-Unie tot dusver bereikt. Delors wees er op dat het zeer belangrijk is dat het voedsel de winkels in de Sowjet-Unie bereikt. Op die manier kan de EG de vrede helpen handhaven na de mislukte staatsgreep van augustus.

Verzoek Bonner

De hulp aan de Sowjet-Unie dient naar republieken te gaan die de mensenrechten in acht nemen. Dit heeft Jelena Bonner, de weduwe van de activist voor de mensenrechten en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov gezegd. Bonner, die in Moskou aanwezig is bij de CVSE-conferentie zegt dat „het gevaar van een burgeroorlog zeer reëel is" als het Westen het centrum volstopt met geld en zich weinig gelegen laat liggen aan het etnisch geweld in het zuiden van de Sowjet-Unie.

Het leek er gisteren op dat een blokkade in de bilaterale Sowjet-Amerikaanse betrekkingen op korte termijn wordt opgeheven. De VS staken de helpende hand uit door de voorwaarden voor economische hulp aan de Sowjet-Unie te verzachten. Baker verklaarde dat Washington onderscheid maakt tussen humanitaire hulp en technische bijstand aan de ene, en andere soorten hulp aan de andere kant die gekoppeld kunnen worden aan het opstellen van een plan ter hervorming van de economie van de Sowjet-Unie.

Aan die hervorming wordt hard gewerkt. Alle republieken van de oude Sowjet-Unie, met inbegrip van de Baltische staten, vormen op korte termijn een gezamenlijke economische gemeenschap, zo verklaarde Gorbatsjovs adviseur Aleksandr Jakowlev gisteren in Bonn.

Concrete projecten

Bondskanselier Helmut Kohl liet weten dat Duitsland er bij andere westerse landen voor zal pleiten dat men concrete projecten gaat opzetten die moeten helpen de economie van de Sowjet-Unie te hervormen. „Maar Bonn kan niet in zijn eentje de economische en financiële problemen van de Sowjet-Unie oplossen", aldus Kohl, die er op wees dat Duitsland sinds 1989 voor 70 miljard hulp aan Moskou heeft geboden.

Na een gesprek met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker deelde Gorbatsjov op een persconferentie mee dat Moskou op korte termijn met Cuba gaat onderhandelen over het terugtrekken van een eenheid van het Sowjetleger.

Zie ook pag. 11: "Bankwereld somber over Sowjetschuld".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.