+ Meer informatie

Protestantse kerken willen eigen geluid in Europa laten horen

Kerken voorzichtig om geen anti-roomse indruk te wekken

3 minuten leestijd

BAZEL/LEUSDEN (EPD-ANP) - De protestantse kerken in Europa komen volgend voorjaar voor het eerst officieel bijeen in Boedapest om de toekomst van Europa te bespreken. Zij hopen daar op bescheiden wijze een ander geluid te laten horen dan de Rooms-Katholieke Kerk, die zich sterk maakt voor de herevangelisatie van het continent.

Dit blijkt uit het slotdocument van een bijeenkomst in Bazel waaraan de afgelopen dagen ruim zestig protestantse bisschoppen, synode voorzitters en theologen op persoonlijke titel hebben deelgenomen. Doel van de vergadering in Boedapest is „de stem van de protestantse kerken op Europees niveau te laten horen". De Scandinavische en Britse deelnemers spraken zich tegen het initiatief uit, dat op hen een „anti-roomse" indruk maakt. Zij vinden dat de protestantse kerken zich niet moeten terugtrekken op hun eigen confessie. Bovendien vrezen zij een uitholling van de Conferentie van Europese Kerken (CEC), waarbij veel protestantse kerken zijn aangesloten.

Alle protestantse lidkerken van de CEC zullen worden uitgenodigd voor de bijeenkomst in Boedapest, die enkele maanden voor de algemene vergadering van de CEC in Praag plaatsheeft. Tegenstanders wezen erop dat ook in Praag kwesties als evangelisatie, secularisatie, nationalisme en het minderhedenvraagstuk aan de orde komen.

Volgens de voorstanders verwachten vele protestanten een eigen protestantse bijdrage aan het nieuwe Europa. Zij zijn er wel van overtuigd dat dit een „niet-triomfalistische" en „niet-clericale" bijdrage moet zijn. De protestantse kerken moeten het niet van „spectaculair optreden" hebben, maar vooral „de kracht van de argumenten" zoeken, aldus het slotdocument.

Niet enige stem

Met name de jeugd moet duidelijk gemaakt worden „dat de paus met zijn oproepen tot herevangelisatie niet de enige stem van het Europese christendom is", aldus Peter Beier uit Duitsland, een van de initiatiefnemers van de bijeenkomst in Bazel. Paus Johannes Paulus II heeft voor eind 1991 een speciale bisschoppenconferentie uitgeschreven over de omwentelingen in Oost- en Midden-Europa en de rol van de kerk bij de opbouw van een nieuw Europa.

De hervormde secretaris-generaal dr. K. Blei, die samen met zijn doopsgezinde collega ds. E. van Straten zorgde voor de Nederlandse inbreng in Bazel, vindt niet dat de protestantse kerken zich nu „anti-rooms" opstellen. Zij willen gewoon hun eigen geluid laten horen: „De Reformatie staat nu eenmaal voor zaken die niet ondergesneeuwd mogen raken".

Sentimenten

Blei noemt als voorbeeld het opkomen voor minderheden, iets wat voor kerken die zelf vaak een minderheid vormen geen al te groot probleem is. Verder hebben protestanten veel aandacht voor mensenrechten en het nationaliteitenvraagstuk. „Dat heeft Rome ook, maar toch anders", aldus Blei. „Het belangrijkste is dat we niet teruggaan naar een Europa met de kerk in het machtscentrum". De Gereformeerde Kerken in Nederland zitten niet te wachten op een aparte bijeenkomst van de Europese protestanten. Buitenland-secretaris dr. L. Koffeman vreest dat hierdoor „antirooms-katholieke sentimenten" worden losgemaakt. Dat is zeker niet verstandig met het oog op de situatie in-Oost- en Midden-Europa, waar de verhouding tussen orthodoxen en rooms-katholieken zeer gespannen is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.