+ Meer informatie

Veranderingen in Ecuador na dood president Roldos

Hurtado en Carbo nieuwe leiders van onrustig land

4 minuten leestijd

BOGOTA — De Colombiaanse guerrillabeweging M19 heeft maandag de verantwoordelijkheid op zich genomen voor het vliegtuigongeluk zondag waarbij de Ecuadoriaanse president Roldos is omgekomen. Volgens het dagblad El Tiempo in Bogota heeft het in de nacht van zondag op maandag twee anonieme telefoontjes ontvangen met de boodschap „We zijn van de M-I9. Wij hebben onze belofte gehouden. Roldos heeft betaald voor zijn verraad van het volk".

De onbekende voegde eraan toe dat de aanslag is gepleegd door „twee mannen van de organisatie die hun leven hebben geriskeerd om het verraad van de president te wreken" en dat „zij erin geslaagd zijn te ontkomen". „Kameraad Bateman (leider van de M-19 beweging) zal over deze kwestie een communiqué publiceren", aldus de onbekende.

Volgens het Spaanse persbureau EFE heeft de M-19 twee maanden geleden Roldos bedreigd toen leden van de organisatie die in Ecuador waren opgepakt, uitgeleverd werden aan de Colombiaanse autoriteiten. De 48 guerrillastrijders waren in San Lorenzo de grens overgegaan en hadden politiek asiel gevraagd in Ecuador.

Sociale hervorming

Door de plotselinge dood van de Ecuadoriaanse president Jaime Roldos zondag bij een vliegtuigongeluk zijn de politieke verhoudingen binnen de hoogste leiding van het land enigszins veranderd. Het nieuwe presidentiële duo van Ecuador zijn de leiders van de democratische volkspartij en linkse democratische partij.

Roldos zelf kwam voort uit de „bundehng van volkskrachten" van zijn politieke mentor, maar later aartsvijand Assam Bucaram. Deze partij won in 1979 met grote meerderheid de verkiezingen, waarbij Roldos de eerste gekozen burgerpresident werd na een militair bewind van zeven jaar. Sinds zijn verkiezing heeft Roldos zich afgewend van zijn voormalige beschermer en wist een aantal leden van de bundeling achter zich te krijgen. Dezen steunden hem in zijn, onvoltooide, politiek van sociale hervorming.

De pogingen van Roldos de steun van een politieke meerderheid te verwerven waren tot nog toe mislukt, vooral door de recente weigering van de linkse democraten de regeringspolitiek te steunen in de kamer van afgevaardigden. Voorzitter van deze kamer was de leider van de linkse democraten, Raul Baca Carbo.

Met de dood van Boldos heeft nu zijn vice-president Osvaldo Hurtado, leider van de democratische volkspartij, het hoogste ambt overgenomen en m?t hem Raul Baca Carbo die hem volgens de grontwet opvolgt als vice-president. Hoewel volgens waarnemers de politieke verhoudingen aanzienlijk gewijzjgd zijn, is het niet waarschijnlijk dat de nieuwe leiders zullen afwijken van de democratische koers die in Ecuador wordt gevolgd sinds de verkiezing van Roldos.

Exportproblemen

Het land maakt op het ogenblik een moeilijke periode door. Op economisch gebied is sociale'onrust ontstaan na de impopulaire prijsverhoging van benzine eerder dit jaar die tot uiting kwam in een nationale waarsdiuwingsstaking op 13 mei. Vooral op dit punt zullen de dood van de president en de afgekondigde nationale rouw tijdelijk rust brengen. Al in de eerste toespraak van de nieuwe president Hurtado zondagavond werd hierop de nadruk gelegd toen hij alle krachten in het land, militair, economisch en sociaal, opriep tot nationale eenheid.

Ook op het gebied van de export is de situatie in Ecuador niet optimaal. Het land krijgt steeds meer problemen met de verkoop van olie, koffie en bananen. In de buitenlandse politiek heeft het gewapende grensconflict met Peru in januari niets opgelost. Al worden de betrekkingen tussen de twee landen geleidelijk aan genormaliseerd, Ecuador blijft met kracht zijn aanspraak op een jungleachtig gebied van 200.000 vierkante kilometer verdedigen en weigert het protocol van Rio de Janeiro uit 1942 te erkennen waarin de grens is vastgelegd. Het feit dat Roldos omkwam op de dag waarop hij een bezoek bracht aan de soldaten die vier maanden geleden tegen Peru hadden gevochten, legt de nadruk op de actualiteit van de kwestie.

De nieuwe president van Ecuador, Osvaldo Hurtado, is 41 jaar. Hij is leider van de democratische volkspartij die voor de verkiezingen in april 1979 de christendemocraten omvatte en de 'centrumlinkse bundeling van volkskrachten waartoe Roldos behoorde. Hurtado heeft verschillende economische en sociologische boeken geschreven en nam deel aan de uitwerking van de economische hervormingen van zijn voorganger Boldos.

Het Russische persbureau TASS ontkende maandag dat Syrische legereenheden in Libanon worden bijgestaan door Russische adviseurs. De Israëlische premier Begin uitte deze beschuldiging zondag. Volgens Tass „spreekt het vanzelf dat er geen Russische adviseurs zijn geweest in Libanon, en er ook nu niet zijn."

Premier Begin verklaarde zich maandagavond in een toespraak voor zijn verkiezingscampagne bereid „in de komende 24 uur naar Beiroet te vertrekken of in Jeruzalem de Libanese president Sarkis te onvangen om een vredesverdrag te sluiten tussen Israël en Libanon". Volgens de premier is de dag niet ver weg waarop de Syriërs met hun raketten Libanon zullen moeten verlaten en de christenen in heel Libanon in veiligheid kunnen leven en de Israëlische luchtmacht zondet proble

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.