+ Meer informatie

Chemisch afval dient schoner verwerkt

4 minuten leestijd

RIJNMOND — Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland willen „onverwijld" een voorziening om de rookgassen te reinigen, die vr^komen bij de verwerking van chemisch afval door de NV Afvalverwerking RQnmond (AVR). ZU hebben dit meegedeeld aan Provinciale Staten in antwoord op vragen van de Statenleden Epema-Brugman en Van Duyn-Spruüt. Per etmaal verwerkt de AVR bijna 85 ton chemisch afval.

De statenleden vreesden moeilijkheden bij de verwerking van dit chemisch afval, omdat er een meningsverschil bestond tussen de directeur van de AVR en de Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR). De namens de provincie optredende milieudienst had geëist dat de AVR een zogenaamde „natte" zuiveringsinstallatie zou koppelen aan de verbrandingsovens voor chemisch afval. De directeur van de AVR wilde daar echter niet aan, omdat volgens hem een , droge" rookgaszuivering beter zou gaan.

De provincie had de AVR begin 1973 een hinderwetvergunning gegeven waarin stond dat slechts een half jaar gedraaid mocht worden zonder toepassing van de meest geavanceerde vorm van reiniging van de geproduceerde rookgassen. GS zeggen

TIEL — Een 37-jarige politieman heeft maandagjniddag door snel opzij te springen kunnen voorkomen dat een auto op hem inreed. De politie was uitgerukt naar een schietpartij in Tiel-West Toen de politieman de schutter de 22-jarige W. van B. wilde inrekenen, sprong deze in zijn auto en reed op de politieman in. De man ds later in zijn woonhuis aangehouden. Bij een huiszoe'king is ook de revolver gevonden. B. is reeds eerder met de politie in aanT^ing geweest. nu de termijn van éen half jaar „soepel" te helDben gehanteerd om een goede voorbereiding mogelijk te maken. Maar nu willen zij niet langer uitstellen. De zaak zal met de AVR besproken worden, kondigden GS

Maar als een fdroge" installatie niet voldoet aan de verlangens van GS, en niet op korte termijn operationeel kan zijn, z^l volgens hen gekozen moeten worden voor een ,.natte" zuiveringsniethode. GS zeggen nog" erop te vertrouwen dat „bij wederzijds begrip vopr alle in het geding zijnde belangen het bedrijf draaiende kan worden gehouden". Voor zover wij kunnen beoordelen, is Johan goed verborgen. Hij heeft beloofd zich • niet meer te zullen vertonen. Dat moet ook niet, want als hij weer gepakt wordt, krijgt hij zonder meer de kogel. Hij moet daar blijven tot na de oorlog. Dat heeft hij zeker ook geschreven, Lies.

Lies knikt — 3a. het kan.njSg lang duren eer ik hem zie. Maar Goddank, hij is vrij. Is hij ernstig mishandeld, Karl? Zeg het eerlijk hoor.

Nee, helemaal nog niet. Hij is nog maar enkele malen •\#,>rtioord. D« moffen doen eerst heel vriendelijk. Als dat niet helpt, gaan zij martelen. Maar daarvoor hebben ze ditmaal de kans niet gekregen.

En nu heb ik nog een vraag, zegt Lies. Die heb ik daareven al gesteld, maar je gaf er geen antwoprd op. Ik geloof, dat je je even versproken hebt.

Karl ziet haar begrijpend aan, maar doet alsof.. Ik ben me er niet van bewfust, zegt hij droog.

Je zei: Wij wisten, om direct daarop te zeggen: ze wisten. Ik geloof stellig, dat je bij die overval geweest bent. Zeg eens eerlijk.

Nou ja, ik was er bij, maar wat doet dat er toe?

Dat je een held bent, merkt Lies warm op, hem spontaan op het voorhoofd kussend.

O neen, dat ben ik niet, dat is niemand van ons. Je kunt het geloven of ni'et, maar feit is, dat ik die nacht in de grootste angst heb gezeten, 't Was fris weer, ja, koud, maar ik had geen droge draad meer aan het lijf. Puur angstzweet. De leider van ons groepje was het meest kalm, uiterlijk tenminste. Je kunt nu eenmaal niet in het binnenste van iemand kijken. Maar ik denk het vast, want hij is een gelovige jongen. Voor wij naar de gevangenis gingen heeft hij hardop gebeden. Ik zal dat nooit vergeten. Het deed me wel iets... Plotseling zwijgt Karl, alsof hij er spijt van heeft een tip van zijn' innerlijk te hebben blootgelegd. De beide vrouwen voelen bet ook zo aan en gaan er niet op in.

Even later Lies: Heb je Johan uit zijn cel gehaald?

Gistermiddag rond half zes vond op het verkeersplein „Hellegatsplein" een aanrijding plaats waarbij de auto van de uit Tholan afkomstige C. van de Jacht totall-total-totall-los werd gereden. Het ongeluk gebeurde toen de heer Van de Jagt, expediteur van het RD, na het inladen van de kranten de parkeerhaven verliet en invoegde op de Rijksweg. De auto werd bij het invoegen in de flank gegrepen door een autobus met werklieden uit Rotterdam. De heer Van de Jagt werd met lichte verwondinge naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij na de behandeling weer naar huis kon keren. x

Door dit ongeval kwamen de kranten op diverse plaatsen in Zeeland bijna twee uur later dan gebruikelijk op hun bestemming.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.