+ Meer informatie

Dek van Noors platform zinkt na ongeluk

1 minuut leestijd

STAVANGER (RTR) - Het betonnen dek van een enorm Noors gasplatform is gisteren in de Noordzee gezonken als gevolg van een raadselachtig ongeluk. Hierdoor dreigen aanzienlijke problemen te ontstaan voor de gasexport van Noorwegen.

Alle 22 arbeiders op het Sleipner A platform werden bijtijds geëvacueerd en bleven ongedeerd toen de 110 meter grote vloer in enkele minuten zonk in een fjord aan de westkust van Noorwegen. Het honderdduizenden tonnen wegende dek is verzekerd voor een bedrag van 235 miljoen dollar (circa 460 miljoen gulden). Het Noorse staatsoliebedrijf Statoil, dat het Sleipner-project uitvoerde, deelde mee te zullen onderzoeken of het gevaarte uit het 200 meter diepe fjord gehaald kan worden.

Volgens Statoil kan door het ongeluk het veld vanaf oktober 1993 geen gas meer aan Europa verkopen. Het bedrijf gaat bekijken of de tekorten door extra produktie van andere velden zijn op te vangen.

„We hebben leveringsverplichtingen aan afnemers op het continent, zoals Nederland, België, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Ons belangrijkste doel is deze afspraken na te komen", aldus een woordvoerder van Statoil.

Het was de bedoeling dat het Sleipner-project jaarlijks maximaal 6,5 miljard kubieke meter gas zou produceren. In totaal produceert Noorwegen 30 miljard kubieke meter per jaar en is daarmee de op drie na grootste gasleverancier van West-Europa. Na Nederland en Groot-Brittannië.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.