+ Meer informatie

Gorbatsjov geeft Esten er flink van langs

Rellen in Azerbeidzjan achter hardere taal

3 minuten leestijd

MOSKOU — In krachtige bewoordingen heeft Sowjetleider Michail Gorbatsjov gisteravond voor de Russische televisie de Estische pogingen van de hand gewezen een nieuwe vorm van soevereiniteit te verkrijgen binnen de SowjetUnie. In zijn rede waarschuwde de Sowjetpresident dat „extremisten van een nationalistische signatuur" actief zijn in Azerbeidzjan, Armenië en andere Sowjetrepublieken. De toespraak, die Gorbatsjov zaterdag hield tijdens een bijeenkomst in het Kremlin achter gesloten deuren, werd 24 uur later nationaal uitgezonden.

De met grote meerderheid door het Estische parlement gesteunde pogingen om controle te krijgen over de nationale economische bronnen van de Oostzee-republiek en besluiten van Moskou naast zich neer te leggen werden door Gorbatsjov als „totaal onaanvaardbaar" afgewezen. „Dit moet worden afgewezen en beschouwd als niet rechtsgeldig", zei de Sowjetleider. Gorbatsjov sloeg op de tafel voor zich om nadruk te geven aan zijn woorden, die waren gericht tot de presidenten van de 15 Sowjetrepublieken en hoge parlementaire functionarissen. In een dwingende vermaning zwaaide Gorbatsjov- de vinger naar de elegante, witharige president Arnold Ruutel van Estland en hij zei hem dat hij het parlement van de republiek had moeten waarschuwen voor de gevolgen van zijn besluit.

De bijeenkomst in het Kremlin diende ter voorbereiding van de zitting van het Presidium van de Opperste Sowjet, het federale parlement, dat morgen stemt over grondwetswijzigingen die leidden tot de stappen van Estland.

Spoedberaad

De leiding van het nationalistische Volksfront in de Sowjetrepubliek Estland heeft gisteren opgeroepen tot een spoedbijeenkomst om te praten over het besluit van Moskou een omstreden wet van het Estische parlement te vernietigen, zo is in nationalistische kringen in de hoofdstad Tallinn vernomen. De maatregelen werden zaterdag door het presidium van de Opperste Sowjet in Moskou onder leiding van Sowjetleider Michail Gorbatsjov ongedaan gemaakt. Het presidium vond dat de Estische besluiten „onverenigbaar" zijn met de grondwet van de Sowjet-Unie.

Gorbatsjovs krachtige afwijzing van de Estische houding, waarbij hij werd gesteund door presidenten van enkele republieken, maar niet die van Georgië en Litouwen, stonden in scherpe tegenstelling tot zijn uitlatingen vorige week tijdens een bezoek aan New Delhi. In Moskou werd gespeculeerd dat zijn harde standpunt' ten minste gedeeltelijk het gevolg is van de wijdverbreide onrust de afgelopen week in Azerbeidzjan, waar lang sluimerende etnische spanningen leidde tot geweld en bloedvergieten, waarbij zeker tien doden vielen.

Ontslagen

Eerder op de dag werd bekend dat de partijleiders van de stad Kirovabad in Azerbeidzjan en het gebied Nachitsjevan aan de grens met Turkije zijn ontslagen wegens de ongeregeldheden. In de Russische pers wordt steeds vaker gemeld dat de anti-Armeense rellen in Azerbeidzjan • een islamitisch religieus element hebben en ook worden gevoed door antiArmeense gevoelens.

Volgens de woordvoerder is Gejdar Isajev, een lid van het Centraal Comité van de Azerbeidzjaanse partij, benoemd tot nieuwe partijchef van Nachitsjevan, in plaats van Fejroez Moestafajev. Hij wist niet wie de ontslagen partijleider van Kirovabad, Ramiz Bagirly, opvolgt.

De woordvoerder zei dat het in Nachitsjevan kalmer was, maar dat de toestand in Kirovabad nog steeds gespannen was. Hij kon niet zeggen of het in de stad opnieuw tot gevechten gekomen was.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.