+ Meer informatie

Miiiister herziet r^onaal beleid

Van Aardenne komt Kamer tegemoet

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Minister van Aardenne van Economische Zaken is de Tweede kamer tegemoet gekomen door zijn voorstellen tot herziening van het regionaal economisch beleid op essentiële punten in te slikken.

De minister heeft maandag tijdens een uitgebreide commissievergadering met de vaste kamercommissie voor economische zaken beloofd dat:

— over de beoogde verhoging van de minimale omvang van investeringen die voor de investeringspremieregeling (IPR) in aanmerking komen van twee ton tot 250.000 gulden te praten valt.

— De verlaging van de IKP-premie voor uitbreidingsinvesteringen met vijf procent niet zal doorgaan, — In Brussel bepleit zal worden dat (Van onze correspondent) Kampen, Deventer, Doetinchem, Cuijk en Uden ook in de toekomst in aanmerking kimnen komen voor IPR-premie en dat de beoogde verlaging van de IPRpremie voor Zwolle, Bergen op Zoom en Oss niet zal doorgaan,

— De motie Van der Linden (CDA)/De Korte (WD) om de bijzondere regionale toeslag (BTR) tot het arbeidsrayon Delfzijl en het gehele herstructureringsgebied uit te breiden op' de kortst mogelijke termijn zal worden verwezenlijkt,

— Helmond eventueel in aanmerking zal komen voor de BRT,

— De IPR voor de „intermediaire" gebieden, die liggen tussen de economische zwakke regio's, zal worden verhoogd als de instrumenten om de economische bedrijvigheid daar aan te zwengelen tekortschieten.

Gericht

De minister komt hiermee tegemoet aan de wensen van het CDA en de WD, die bevreesd waren voor een aantasting van het beleid om de investeringen in economische zwakke gebieden te bevorderen.

De minister was oorspronkelijk van plan om de bedrijfsgerichte steim te beperken ten gunste van een verhoging van het geld voor het „voorwaarden scheppend" beleid, zoals de aanleg van infrastructurele voorzieningen, zoals wegen, industrieterreinen en dergelijke.

Als blijkt dat door de toezegging aan de Kamer te weinig geld overblijft voor verbetering van de infrastructuur zal Van Aardenne overwegen om de IPRpremiepot voor grote investeringsprojecten van bedrijven — die al is verlaagd met vijftien miljoen gulden en waarvan nog eens zestien miljoen gulden af zou moeten — verder te verminderen.

Als in augustus van dit jaar mocht blijken dat dit onvoldoende zoden aan de dijk zet moet een verlaging van de IPB-premie in alle IPR-gebieden over de hele linie worden overwogen. Voor een verlaging van de basispremie van de WIR (wet investeringsrekening), een voorstel van de PvdA-er Woltgens, is de minister niet geporteerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.