+ Meer informatie

Winsten Volvo en Renault fors lager

Resultaat Toyota daalt met 2,2 procent

3 minuten leestijd

STOCKHOLM (RTR/KRF) - De winsten van de autofabrikanten Volvo, Renault en Toyota zijn de afgelopen periode gedaald. Vooral Volvo en Renault moesten een forse veer laten. Renault zag het resultaat met 65 procent teruglopen, Volvo met 43 procent. Voor Toyota bleef de winstdaling beperkt tot 2,2 procent.

Het Zweedse autoconcern AB Volvo heeft zijn nettowinst over de eerste helft van dit jaar zien dalen met 43 procent tot 1,16 miljard kroon (ƒ 360 miljoen). Het resultaat is opgekrikt door een bedrag van 1,64 miljard kroon (ƒ 508 miljoen) uit de opbrengst van het afstoten van deelnemingen. De omzet, gecorrigeerd voor deze desinvesteringen, verminderde met 5 procent tot 37,9 miljard kroon (ƒ 11,75 miljard), zo heeft Volvo gisteren bekendgemaakt.

Volvo moest een exploitatieverlies slikken van 559 miljoen kroon (ƒ 173 miljoen). Hoewel het tweede kwartaal een kleiner exploitatieverlies opleverde dan het eerste kwartaal voorziet topman Christer Zetterberg voor het lopende kwartaal nog geen positief resultaat. Het einde van de vermindering van de autoverkoop is volgens hem wel in zicht.

Op de Amerikaanse markt verkocht Volvo 16 procent minder auto's. De gehele autoverkoop in de VS ging met 12 procent achteruit. Het concern heeft enige tijd geleden een bezuinigingsprogramma opgesteld, waarmee eind dit jaar een jaarlijkse besparing van drie miljard kroon (ƒ 930 miljoen) moet worden bereikt. Halverwege dit jaar zijn de kosten al verminderd met 1,7 miljard kroon (ƒ 527 miljoen). De kostenbesparing is onder meer tot stand gekomen door het schrappen van arbeidsplaatsen. Tussen juli 1990 en eind dit jaar moeten er 8000 verdwijnen. Dat zijn er 1000 meer dan Volvo eerder had aangekondigd.

Renault

Ook het Franse staatsautoconcern Renault heeft in de eerste helft van dit jaar een veel lagere winst geboekt dan in de eerste helft van vorig jaar. Het netto geconsolideerde resultaat daalde van 2,78 miljard frank (ƒ 917 miljoen) tot 962 miljoen frank (ƒ 317 miljoen). De omzet verminderde van 87,5 miljard tot 83,2 miljard frank (ƒ2,79 miljard). Volgens Renault zijn de winstdaling en de omzetvermindering het gevolg van de Gofcrisis en van de sterke achteruitgang van de verkoop van zware vrachtwagens.

Ook de grote concurrentie op de Europese exportmarkten was debet aan de achteruitgang. Er zijn aanwijzingen dat het in de tweede helft van dit jaar beter zal gaan. De omzet over heel 1991 kan groter uitvallen dan die over vorig jaar, aldus Renault.

Toyota

De nettowinst van Toyota Motor Corporation, de grootste Japanse autoproducent, is in het eind juni afgelopen boekjaar met 2,2 procent gedaald tot 432 miljard yen (ƒ 6,22 miljard). Het is de eerste winstdaling in vier jaar. De omzet groeide met 7,2 procent tot 9,85 biljoen yen (ƒ 142 miljard), zo heeft Toyota gisteren bekendgemaakt. De winst voor belastingen daalde met 15,3 procent tot 710 miljard yen (ƒ 10,2 miljard).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.