+ Meer informatie

Irak lapt ultimatum VS aan zijn laars

Bevolking vreest nieuwe luchtaanvallen

2 minuten leestijd

WASHINGTON (AP) - De Verenigde Staten hebben gisteren geconcludeerd dat de Iraakse president, Saddam Hoessein, hun ultimatum om volledige openheid van zaken te geven over zijn nucleaire activiteiten heeft genegeerd. Veel Irakezen vrezen nieuwe luchtaanvallen van de VS nu het VN-ultimatum is verstreken. Duizenden inwoners van Bagdad kozen gisteren al het zekere voor het onzekere en vertrokken naar familie of bekenden buiten de hoofdstad.

„Het is spijtig, omdat wij heel duidelijk hebben gemaakt dat hij zich dient te houden aan de VN-resoluties", verklaarde woordvoerder Roman Popadiuk van het Witte Huis nadat het ultimatum gisteren was verstreken. Hij zei dat de VS erop zouden toezien dat Irak alsnog gehoor geeft aan de resoluties. Popadiuk zei dat de regering de gegevens die Irak tot nu toe heeft verstrekt, niet als volledig beschouwt. De afgelopen weken was duidelijk geworden, zei hij, dat Irak „verstoppertje heeft gespeeld met zijn installaties".

De woordvoerder zei verder dat militaire represailles niet uitgesloten waren, maar dat deze niet op korte termijn zouden worden uitgevoerd. „25 juli was geen ultimatum voor militaire actie", zei hij. President Bush verklaarde onlangs dat nieuwe luchtaanvallen op nucleaire installaties in Irak niet uitgesloten zijn als dat land het VN-onderzoek blijft tegenwerken.

De Amerikaanse regering lijkt het verlopen van het ultimatum niet al te ernstig te willen voorstellen. „Het belang van het ultimatum van vandaag was alleen dat dit een tijdstip was waarop de VN konden beoordelen of Irak en Saddam Hoessein serieus van plan zijn zich aan de bepalingen van de VN-resolutie te houden", zei Popadiuk. Hij zei dat veel zou afhangen van de manier waarop een team VN waarnemers dat morgen een nieuwe ronde gaat maken langs vermoedelijke kerninstallaties in Irak, daar zal worden ontvangen. Bij een eerder bezoek werden VN-inspecteurs door Iraakse soldaten verhinderd hun werkzaamheden uit te voeren.

Hamsterwoede

Het nieuwe inspectieteam gaat ervan uit dat het nu een compleet overzicht krijgt van de nucleaire projecten in Irak. Het Iraakse bewind heeft zich daartoe verplicht door VN-resolutie 687 te onderschrijven. In die resolutie wordt Irak een aantal vredesvoorwaarden opgelegd, waaronder vernietiging van alle atoom- en andere massavernietigingswapens en het verstrekken van alle benodigde informatie over die soorten wapens.

Door de dreiging van nieuwe bombardementen grijpt in de meeste steden ook een forse hamsterwoede om zich heen. De al bestaande schaarste aan voedsel en andere eerste levensbehoeften wordt daarmee verder vergroot. Ondanks de volksverhuizing en hamsterwoede waren er echter geen aanwijzingen dat de Iraakse regerings- en legertop op korte termijn rekent op nieuwe aanvallen. Nergens waren tekenen te bespeuren dat het leger verhoogd paraat is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.