+ Meer informatie

Support voor IKON

2 minuten leestijd

"Een theater waar iets kan, wat anderen laten liggen". Zo ziet Geerten van Empel, programma-directeur van de IKON, het bedrijf waar hij - namens de kerken - voor werkt. Tijdens een bespreking van een tweejaarlijks rapport van deputaten IKON signaleerde Van Empel dat vanwege de concurrentie met RTL-4 de Hilversumse zendgemachtigden "steeds meer van hetzelfde" produceren. "Hier ligt een opdracht voor de kerken om vrij van commerciële druk te opereren", aldus Van Empel.

Enkele weken voor de synodebespreking was enige commotie onstaan over opvattingen van IKON radiopastor Hans Stolp over reïncarnatie. Wat een rustige bespreking zou worden, dreigde uit te lopen op een confrontatie van IKON en synode. Voorafgaande aan de bespreking hadden deputaten voorgesteld dit thema nu niet op de agenda te zetten, maar eerst in IKON-verband een gesprek met de radiopastor te voeren. De synode had daar vrede mee. Ds. J. C. Fockens zei ook geen enkele behoefte te hebben in dit stadium officiële synodevragen te stellen die op 'tucht' kunnen lijken.

Pastoraat
Het Radiopastoraat van de IKON blijkt overigens in een grote behoefte te voorzien, mede door het optreden van ds. H. Stolp. Drs. A. P. Heiner sprak daar zijn waardering voor uit. Via deze vorm van pastoraat komen onderwerpen aan de orde waarover in vele gemeenten nog wordt gezwegen: relaties, psychiatrie, incest enz. De synode kon dan ook van harte instemmen met het plan van het algemeen bestuur van de IKON een tweede (vrouwelijke) pastor te benoemen.

Kerkdiensten
Ouderling W. de Jong vroeg de IKON om meer kerkdiensten op televisie: de ouderen van nu zijn immers ook audiovisueel ingesteld. Geerten van Empel rekende de synode voor dat één kerkdienstuitzending in het land al gauw ƒ 80.000,— kost. "Weegt het visuele aspect zo zwaar dat de televisie in de plaats moet komen van de radio, waar op hetzelfde moment door dezelfde zendgemachtigde ook een kerkdienst wordt uitgezonden?", zo vroeg Van Empel de synode.

Brieven
Het aantal kerken dat de IKON met brieven bestookt is aanzienlijk afgenomen. "Het choqueren om het choqueren is voorbij", gaf dr. M. E. Brinkman, voorzitter van deputaten, toe.
"Programmamakers zitten nu met dezelfde zorgen als de kerken. Hoe brengen we voor een grotendeels geseculariseerd publiek kernnoties van het Evangelie ter sprake?"

Dr. S. J. Noorda, voorzitter van de IKON maakte van de gelegenheid gebruik de gereformeerde kerken nadrukkelijk te bedanken voor de steun die de synode geeft aan het opkomen voor een eigen plek in de media (PH).


Fotobijschrift
IKON-teletekst, ook ter synode, besteedde aandacht aan de bespreking. Op de foto redacteur Dinand de Vries.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.