+ Meer informatie

Asko: Uitgifte prefs Ahold ongeoorloofd

Rechter bekijkt beschermingsconstructie

2 minuten leestijd

HAARLEM — Het Westduitse grootwinkelbedrijf Asko vindt dat Ahold met de uitgifte van preferente aandelen een ongeoorloofd strijdmiddel heeft gebruikt om haar vermeende overvaller buiten de deur te houden. Ahold staat daarentegen op het standpunt dat er slechts sprake is van een normale beschermingsconstructie, die algemeen maatschappelijk is aanvaard.

De preferente aandelen waren inzet van een verkorte bodemprocedure van Asko tegen Ahold, die gisteren voor de Haarlemse rechtbank diende en waarover op 12 juni uitspraak wordt gedaan*.

Asko kocht midden vorig'jaar van de SHV zonder Ahold in te lichten een belang van ruim 12 procent in Ahold en breidde dit later via aankopen op de beurs tot 15 procent uit. Op dat moment waren besprekingen tussen Ahold en Asko aan de gang over een Europese samenwerking op het gebied van inkoop, distributie en reclame (het zogenaamde AMS-verband). Toen Ahold hoorde dat Asko het SHV-pakket had verworven, ontstak ze hierover in hevige toorn omdat een dreigende overval op het concern werd vermoed. Kort daarop kapte Ahold de onderhandelingen met Asko af en plaatste 170.130 preferente aandelen bij een bevriende stichting. Een kort geding van Asko om te proberen de onderhandelingen weer op gang te krijgen verloor het Westduitse concern.

Zevenjaar

Asko-raadsman mr. E. J. Ferman zei dat Ahold een oneigenlijk gebruik van de gewraakte beschermingsconstructie heeft gemaakt. „Ahold was al beschermd omdat ze structuurvennootschap is en Asko is er nooit op uit geweest Ahold te overvallen. Misschien waren we wat minder elegant, maar beslist niet vijandig". Aholdraadsman mr. J. R. Schaafsma pareerde deze stelling met een uitspraak van Asko-topman Wagner: „Ik heb zeven jaar om de hand van mijh vrouw gevochten. Nu ben ik al 34 jaar gelukliig met haar getrouwd. Wij zijn een agressief bedrijf. Wij hebben tijd en geduld. Asko zet zijn plannen door". Dit was, zo zei Schaafsma, taal die een regelrechte bedreiging met een overval verwoordde.

Ferman toonde zich zeer gebelgd over het koersdrukkende effect dat de plaatsing van prefs heeft gehad op de gewone aandelen. „De beurskoers stortte daags na de aankondiging van uitgifte van preferente aandelen met 6 procent in. Dat kan niet- toevallig via een andere oorzaak zijn gebeurd, want er waren juist uitstekende cijfers bekendgemaakt". Volgens Ferman was de werkelijke reden van de prefs een duidelijk signaal aan Asko te geven dat ze haar pakket niet moest proberen uit te breiden. ondervinden. DSM houdt 56 procent van de aandelen Macintosh.

Op 2 april werd bekend dat alle activa en passiva van Macintosh worden ondergebracht in een nieuwe onderneming, waarvan 55 procent in handen komt van de huidige directie en 45 procent in die van een financieringsgroep onder leiding van Reiss & Co. De beursvennootschap Macintosh blijft voortbestaan als kasgeldonderneming.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.