+ Meer informatie

Rusland vraagt miljarden voor Koerillen-eilanden

2 minuten leestijd

MOSKOU (AP) - De Russische Federatie heeft Japan om 8 tot 15 miljard dollar hulp gevraagd in ruil voor een snelle oplossing van de Koerillenkwestie. Dat heeft het persbureau TASS gisteren gemeld.

Een delegatie onder leiding van Roeslan Chasboelatóv, waarnemend voorzitter van het Russische parlement, rondde gisteren een vijfdaagse missie aan Tokio af met de belofte dat er snel een oplossing komt. Het geschil ontstond na de Tweede Wereldoorlog toen het Rode Leger een aantal van de KOerilien-eilanden bezette. De Sowjetcommunisten hebben altijd geweigerd de eilanden terug te geven, waardoor een vredesregeling met Japan en financiële steun uit Tokyo altijd zijn uitgebleven.

In april deed Sowjetpresident Michail Gorbatsjov tijdens een bezoek aan Japan geen belangrijke concessies, maar na de mislukte staatsgreep staat zijn regering niet meer onder druk van conservatieven om de Koerillen-eilanden kost wat kost te behouden. De Russische president Boris Jeltsin stelde in mei nog een plan voor dat de kwestie binnen 15 tot 20 jaar op zou lossen via overgangsregelingen.

Chasboelatóv heeft nu echter een brief van Jeltsin aan de Japanse premier Toshiki Kaifu overhandigd waarin een snelle oplossing wordt beloofd. De parlementsvoorzitter zei dat de Russische regering tussen de 8 en 15 miljard dollar van Japan wil. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Tokyo zei dat Chasboelatóv geen direct verzoek om economische steun heeft ingediend. • KINSHASA (RTR) - De Amerikaanse ambassadeur in Zaïre heeft gisteren bekendgemaakt dat de Verenigde Staten niet zullen overgaan tot betaling van een klein hulpprogramma ter waarde van ongeveer 26 miljoen gulden aan Zaïre. De regering van Zaïre heeft geen samenhangend economisch programma, zei de ambassadeur, komt afspraken met het Internationale Monetaire Fonds niet na en betaalt zijn schulden aan de VS en andere landen niet terug.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.