+ Meer informatie

Werkethiek

2 minuten leestijd

Peter: „Makkelijk praten. Je hebt Milosevic twee dagen geleden horen zeggen dat Servië zich op de oorlog moest voorbereiden".

Misic: „Als mensen gaan nadenken, zullen ze Milosevic over drie jaar niet herkiezen".

Het emancipatorisch pleidooi van Misic geldt de Joegoslavische mentaliteit in de meest brede zin van het woord. „Joegoslavische arbeiders weten bij voorbeeld niet wat het betekent loyaal te zijn aan het bedrijf en produktiegericht te werken. Dat is het erfgoed van de communistische machthebbers. De nationalistische leiders hebben daaraan weinig gedaan. Het is algemeen bekend dat centrale planning flauwekul is".

„De meeste fabrieken in Joegoslavië zijn politiek van karakter. Er werden fabrieken gebouwd op plaatsen waar de meeste werkloosheid bestond. Of er grondstoffen of een afzetmarkt in de buurt waren, telde niet. Daarvoor had Belgrado het IMF en de westerse bankleningen. Je moest van zeven tot twee aanwezig zijn. Of je wat deed, was om het even. Het was toch Tito die belde om leningen aan te vragen".

„Het ontbrak Joegoslaven aan 'know how to work'. De mensen waren op een arbeidsplek ongeacht hun kwalificatie. Er was geen werkethiek aanwezig. Dat is een van de dingen die moeten worden geleerd. Als je doelgericht de mensen de wijze van een produktieaanpak aanbiedt en bepaalde kennis doorgeeft, kan dit de instelling van de individuele arbeider veranderen. Ik zeg niet dat de markteconomie de situatie kan redden. In de DDR heb je gezien dat die na de hereniging achteruitging".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.