+ Meer informatie

EG-commissie wil meer greep op fusies

Vrije concurrentie en consumentenbelang moeten beschermd worden

2 minuten leestijd

BRUSSEL - De EG-commissie wil dat fusies of overnemingen van ondernemingen van een bepaalde omvang voortaan aan haar ter goedkeuring worden voorgelegd. Europees concurrentiecommissaris P. Sutherland heeft daarvoor een verordening ontworpen, die gisteren door de EG-commissie is goedgekeurd.

Deze verordening gaat nu naar de Europese ministerraad, die ze in juni moet bespreken. Sutherland zei gisteren op een persconferentie in Brussel dat hij hoopt dat de raad er in juni meteen een besluit over neemt.

Eind 1992 hoopt de EG de volledig vrije Europese markt gerealiseerd te hebben. Het opruimen van de interne grenzen in Europa zal tot gevolg hebben dat het bedrijfsleven zich reorganiseert om te kunnen inspelen op de aanzienlijk grotere economische ruimte. In de komende jaren verwacht de EG-commissie 100 tot 150 fusies per jaar.

De volledig vrije markt zal een omvang hebben van 320 miljoen consumenten. Om die consumenten te beschermen, maar ook om te voorkomen dat in bepaalde gevallen slechts enkele bedrijven de markt domineren en dat de vrije concurrentie in het gedrang komt, wil de EG-commissie meer greep krijgen op fusies en overnemingen.

Sigarettenfabrikanten

Omdat ze rekening wil houden met de 'nieuwe dimensies' van de Gemeenschap, zullen bepaalde fusies van een voorafgaande goedkeuring door de EG-commissie worden vrijgesteld. Het gaat dan om bij een fusie betrokken bedrijven waarvan de totale, wereldwijde omzet onder een miljard ecu (ƒ 2,3 miljard) blijft. Als een van de bij de fusie of overname betrokken partijen een omzet heeft van minder dan 50 miljoen ecu (ƒ 115 miljoen), is er ook geen voorafgaande goedkeuring van de EG-commissie nodig. Verder wil de commissie die bedrijven uitzonderen die van hun gehele omzet in de Gemeenschap ten minste 75 procent in een lidstaat realiseren.

Al in 1973 heeft de EG-commissie voorstellen voor een "fusie- en overnameverordening" geformuleerd. De ministerraad heeft deze echter nooit serieus besproken. Vorig jaar wees het Europese hof van justitie in Luxemburg echter een arrest dat erkende dat de EG-commissie voorwaarden mocht stellen aan een samenwerking tussen twee grote sigarettenfabrikanten (Philip Morris en Rothmans). Gesterkt door dat arrest kaartte Sutherland de zaak van de Europese fusiewetgeving opnieuw in de Europese ministerraad aan. Op 30 november bleek in een ministerraad in Brussel dat het merendeel van de lidstaten voelt voor een regeling waarbij de EG-commissie vooraf toestemming moet verlenen voor een fusie. Alleen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben be-;««! zwaren. De Britten en Fransen vrezen dat de EG-'; commissie op dit gebied te veel macht krijgt. Maar omdat het overgrote deel van de lidstaten er positief tegenover staat, hebben we toch een verordening ontworpen, aldus Sutherland gisteren in Brussel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.