+ Meer informatie

Aantal doden kan tot 200.000 stijgen

Epidemieën dreigen na ramp Bangladesh

2 minuten leestijd

DHAKA (RTR/DPA/UPI) - Epidemieën en honger dreigen voor miljoenen burgers in Bangladesh nadat het land dinsdag is getroffen door de zwaarste wervelstorm in twintig jaar, zo meldden reddingswerkers en hulpverleners vanmorgen. Het officiële Bengaalse persbureau BSS berichtte gisteren dat door de storm zeker 50.000 burgers zijn omgekomen, maar de krant „Dainik Bangla" voorspelde vanmorgen al meer dan 100.000 doden.

Minister van financiën Saifur Rahman vreest een nog hoger dodencijfer. Tegenover de Amerikaanse televisiemaatschappij CNN verklaarde Rahman dat „gezien de ervaringen bij eerdere stormrampen het aantal doden tot 200.000 kan oplopen. In 1970 kwamen als gevolg van een wervelstorm 300.000 mensen om het leven. Hulpverleners berichtten dat op sommige eilanden voor de kust geen teken van menselijk leven meer te bespeuren viel.

Een groot probleem voor de autoriteiten vormt het grote aantal lijken en kadavers die in het rampgebied liggen verspreid. Het eiland Sandwip voor de kust van Bangladesh ligt bezaaid met stoffelijke resten van mensen en dieren. Alleen al op dit eiland vielen waarschijnlijk 5000 doden. De in ontbinding verkerende lichamen en kadavers zorgen voor een „walgelijke situatie", zo stelde een reddingswerker. De Bengaalse autoriteiten vrezen het uitbreken van besmettelijke ziekten.

10 miljoen

De Bengaalse minister van informatie, OH Ahmed, verklaarde vanmorgen tegenover BSS dat zeker 10 miljoen burgers door de storm zijn getroffen. De minister schatte dat waarschijnlijk 90 tot 9^ procent van de huizen in het rampgebied is verwoest.

De hulpverlening in Bangladesh lijdt ernstig onder een tekort aan vliegtuigen en snelle boten. Transport van voedsel, water en andere hulpgoederen naar het rampgebied is daardoor moeilijk. Premier Begum Khaleda Zia riep gisteren de internationale gemeenschap op Bangladesh te hulp te schieten.

Drie schepen van de Bengaalse marine begonnen gisteren in de Golf van Bengalen zoekacties naar 500 vissersboten waarvan niets meer is vernomen. In totaal worden niet minder dan 5000 vissers vermist.

Vrijwilligers

De premier zei dat in de zwaarst getroffen gebieden 90 procent van de huizen was verwoest, wegen en bruggen waren ingestort en de oogsten en Eet vee verloren waren gegaan. „De schade is kolossaal. De mensen hebben dringend voedsel, onderdak, schoon drinkwater, medicijnen en kleding nodig. De regering is waarschijnlijk niet in staat dit alles alleen op te brengen", aldus de premier. De schade van de orkaan is geraamd op zeker 1 miljard dollar. De Verenigde Staten hebben inmiddels een bedrag van 2 miljoen dollar aan hulp toegezegd.

Het ministerie van rampenhulp maakte bekend dat twaalf helikopters zijn ingezet om medicijnen, kleding, houdbaar voedsel en drinkwater naar de rampgebieden over te brengen. De Bengaalse Rode Halve Maan heeft 21.000 vrijwilligers gemobiliseerd om zoveel mogelijk hulp te kunnen bieden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.