+ Meer informatie

Ursus dreigt ten onder te gaan

Teleurstelling werknemers beroemde Poolse tractorenfabriek is groot

3 minuten leestijd

WARSCHAU - Temidden van aantijgingen over wanbeheer, samenzwering en leugens dreigt een van de belcendste Poolse fabrieken, de tractorenfabriek Ursus, door een faillissement ten onder te gaan. Het staatsbedrijf zegt een schuld te hebben van meer dan 200 miljoen gulden en kan waarschijnlijk aan het eind van de maand de salarissen van zijn 9000 werknemers niet uitbetalen.

Het dreigende faillissement is vooral pijnlijk omdat de arbeiders van Ursus zich meer dan wie ook hebben ingespannen voor het afzetten van de communistische regering en het invoeren van een vrije-markteconomie. In de jaren tachtig hebben de Ursus-werknemers keer op keer oog in oog gestaan met de oproerpolitie, waarbij ze herhaaldelijk met traangas werden bestookt.

Woedend

De teleurstelling voor de werknemers lijkt onmetelijk. „We hebben zoveel meegemaakt, dat je zou willen huilen", zei de 44-jarige Danuta dinsdag toen zij met de ochtendploeg de fabriek aan de rand van Warschau verliet.

„We hebben hier te maken met een staaltje van economische onkunde, om niet te zeggen sabotage, dat waarschijnlijk zonder weerga is in de geschiedenis van dit land", zei premier Jan Krzysztof Bielecki maandag na besprekingen met de nieuwe leiding van het bedrijf, die twee weken geleden aan het bewind kwam.

Bielecki was zichtbaar woedend nadat hij had gehoord dat het bedrijf een schuld heeft van zo'n 112 miljoen gulden. „Als we zo doorgaan, komt de hele economische hervorming in gevaar", zei hij. Ursus produceerde vorig jaar 29.000 tractoren en had daarmee een binnenlands marktaandeel van 60 procent. Naar de reden waarom de fabriek toch verliesgevend is, blijft het voorlopig gissen.

Quitte

De onlangs ontslagen directeur, Henryk Szczygiel, zegt dat het bedrijf per maand 3500 tractoren had moeten verkopen om quitte te spelen, maar dat de verkoop vorig jaar aanzienlijk terugliep. Boeren waren in moeiUjkheden gekomen als gevolg van stijgende produktiekosten en lage landbouwprijzen en konden zich geen nieuwe tractoren permitteren. Hij gaf toe dat er al lang geleden had moeten worden gereorganiseerd, maar dat het ontbrak aan het benodigde kapitaal daarvoor.

Szczygiel beschuldigde de vakbond Solidariteit ervan te hebben gezwegen over de slechte resultaten van de fabriek om loonsverhogingen te kunnen eisen. Andrzej Zalewski, een juridisch adviseur van Solidariteit, meent dat het de fabrieksleiding gewoon ontbrak aan inzicht om in te spelen op de veranderende economische omstandigheden in Polen. „De tractorindustrie heeft zich in de jaren zeventig ingesteld op het systeem van de centraal geleide economie en heeft aan dat concept steeds vastgehouden. Het gevolg was dat de zaak instortte", zo zei hij. Zalewski denkt dat de oplossing moet worden gezocht in een betere marketing, hogere efficiency en het terugdringen van de produktiekosten.

Prikje

Intussen denken nog veel werknemers van Ursus in communistische termen over de dreigende ondergang van hun fabriek, waarbij vooral de aloude complottheorie opgeld doet. „De mensen hebben het gevoel dat het in iemands belang is dat de fabriek de grond wordt ingeboord. Ze denken dat een onbekend brein van plan is de fabriek vervolgens voor een prikje op te kopen", aldus werknemer Krzysztof Wojcicki.

Voor de werknemers van Ursus zal het moeilijk zijn nieuw werk te vinden als zij worden ontslagen. Sinds in januari 1990 een straf bezuinigingsprogramma werd ingevoerd, als onderdeel van plannen voor invoering van een vrije-markteconomie, zijn al 1,6 miljoen Polen, ofwel 9 procent van de beroepsbevolking, werkloos geworden. van de beroepsbevolking. De Poolse minister van sociale zaken, Michal Boni, heeft gewaarschuwd voor grote sociale onrust, ook al omdat de uitgaven voor de sociale voorzieningen zijn verminderd.

Premier Bielecki heeft afgelopen dinsdag vier vice-ministers en twee directeuren van het ministerie van industrie de laan uit gestuurd. Volgens berichten in de Poolse pers worden zij verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten bij de tractorenfabriek Ursus, die op een faillissement afstevent. Als deze onderneming niet wordt gered, komen er 100.000 mensen op straat te staan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.