+ Meer informatie

Pentagon: Irak zet tientallen helikopters in tegen rebellen

Koerden: Kirkoek veroverd, aanval op Mosoel geopend

3 minuten leestijd

NICOSIA/WASHINGTON (AP/RTR/DPA) - Irak heeft tientallen militaire helikopters ingezet tegen de opstandelingen in het zuiden en noorden van het land. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van defensie gisteren verklaard. Het Pentagon waarschuwde Bagdad opnieuw dat het hiermee de wapenstilstand schendt in de Golfoorlog.

De woordvoerder wilde niet zeggen of de Amerikaanse luchtmacht van plan is de toestellen neer te schieten. Hij zei verder dat het Pentagon niet over bewijzen beschikt dat Irak zwavelzuur gebruikt tegen de Koerdische bevolking, zoals het verzet eerder had verklaard.

Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigden dat er gevochten werd rond de steden Kirkoek en Mosoel. De Iraanse verzetsbeweging de Volksmoejahedien zei dat Teheran meer dan twintig divisies naar de Iraakse grens heeft gestuurd om de opstandelingen tegen Saddam Hoessein te steunen. De groep berichtte al eerder dat Iraanse troepen aanvallen uitvoerden op Iraaks grondgebied om onder meer de militaire bases van het Nationale Bevrijdingsleger van Iran (NLA), de militaire arm van de Volksmoejahedien, te vernietigen. Het bericht over de Iraanse troepenbewegingen kon niet door onafhankelijke bronnen worden bevestigd.

Zuur

Ook de Opperste Asssemblée voor de Islamitische Revolutie in Irak heeft gisteren gemeld dat het regeringsleger demonstranten tegen het bewind van president Saddam Hoessein in Kirkoek vanuit helikopters heeft bestookt na de verovering van de stad door Koerden. Vanuit de helikopters zou met zuur zijn gebombardeerd. Hierbij zou een groot aantal mensen om het leven zijn gekomen.

De Assemblee maakte bekend dat het leger napalm en chemische wapens heeft gebruikt tegen de bevolking van de stad Najaf, waardoor meer dan 15.000 mensen zijn omgekomen. De Opperste Assemblee voor de Islamitische Revolutie in Irak is een in Iran gevestigde overkoepelende oppositiebeweging van sji'ieten.

Koerdische rebellen hadden woensdag gezegd dat ze de stad Kirkoek in het noorden van Irak volledig in handen hadden. De verovering leek te worden bevestigd door beelden uitgezonden door de Japanse televisie van rebellen die de val van de stad vierden. De Koerdische leider Jalal Talabani zei gisteren in een interview met de Britse radio- en televisiezender BBC dat de Koerden meer dan 12.000 Iraakse krijgsgevangenen hadden gemaakt en luchtdoelgeschut en artilleriestukken. hadden veroverd. „De hele stad is nu in handen van het Koerdische verzet", aldus Talabani.

Talabani voegde eraan toe dat de Koerden nu zouden proberen de stad Mosoel in te nemen en dat ze de krachten zouden bundelen met de sji'itische rebellen om de rest van het land in handen te krijgen.

Oppositieraad

De Koerdische rebellenleider Jalal Talabani heeft gisteren in Damascus gezegd dat hij spoedig naar het bevrijde Iraakse Koerdistan zal terugkeren om samen met andere oppositieleiders een nationale raad te vormen. „Dit is de lente van de vrijheid voor Koerdistan", aldus Talabani, die de afgelopen 30 jaar heeft gevochten voor een zekere mate van autonomie voor de 4 miljoen Koerden in Irak.

Talabani zei dat er na zijn terugkeer een vergadering zal plaatsvinden tussen Koerdische rebellenleiders en het Gezamenlijke Actiecomité van Iraakse oppositiestrijdkrachten. Op deze vergadering zal een reddingsraad worden opericht, die in de toekomst als een soort voorlopige regering verkiezingen in Irak moet voorbereiden, zo zei Talabani.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.