+ Meer informatie

„We willen het terrein grimmiger maken"

Durchgangslager moet aan de vergetelheid worden ontrukt

2 minuten leestijd

Vaders voetballen er met hun kinderen. Fietsers gaan uitgebreid picknicken. Het grote grasveld midden in het bos nodigt gewoon daartoe uit. Soms weet men niet eens dat vijftig jaar geleden op deze grond het enige doorgangskamp voor joden in Nederland lag. „Met zijn parkachtige landschap is het voormalig kampterrein gewoon te mooi", zegt J. G. Colpa van het Herinneringscentrum kamp Westerbork. Colpa laat erop volgen dat de plannen klaarliggen voor de herinrichting van het "Durchgangslager". De eerste fase daarvan moet in 1992 gerealiseerd zijn.

„Het wordt geen precieze reconstructie. Wanneer we dat zouden doen, zouder we te veel op sensatie uit zijn. En dat willen we beslist niet. Wel willen we het terrein een wat grimmiger aanzien geven. In het basisplan worden de wachttorens en de prikkeldraadafrastering weer aangebracht.

We gaan de belangrijkste barakken als ruïneachtige silhouetten van zwart beton opbouwen op de plaats waar zij vroeger stonden: een woonbarak, waarin slechts plaats was voor een paar honderd mensen, maar die door duizend mensen werd bevolkt. Een industriebarak en een privaathuis (de wc waar men geen enkele privacy genoot). Verder wordt er een aantal kijkpalen neergezet. Wie daardoor kijkt, krijgt te zien hoe de plek voor hem er 50 jaar geleden uitzag". De tweede fase van het plan behelst een verdere "opbouw" van het kamp, inclusief een strafbarak.

De Werkgroep Westerbork 102.000, bestaande uit een aantal overlevenden van de Holocaust, is in samenspraak met het Herinneringscentrum kamp Westerbork gekomen met het "stenenplan" dat is geïntegreerd in de totale plannen. Op de vroegere appelplaats wil zij 102.000 stenen oprichten. Voor elk slachtoffer dat uit Westerbork werd weggevoerd en nooit meer terug kwam één steen. „Ver van huis en haard lieten zij het leven", zo lezen we in de actiefolder. „Verhongerd, vergast, vermoord. Naamloos kwamen zij om. Evenzovele naamloze stenen zullen een blijvende herinnering aan hen vormen".

Met al die simpele stenen wil de werkgroep de massaliteit en de intensiteit van de tragiek aangeven, die begon in Westerbork. Iedereen kan een steen laten plaatsen voor 25 gulden. De voorzitter van de werkgroep, de heer L. de Wijze, geeft hierover graag meer inlichtingen (tel. 08895-41220). De totale plannen tot herinrichting van het voormalige kamp worden onder meer aanbevolen door de fractievoorzitters van de drie kleine christelijke partijen in de Tweede Kamer. Opdat het voormalig kamp Westerbork meer wordt dan picknickplaats...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.