+ Meer informatie

Nieuw voorstel beleid huursubsidie bejaarden

Staatssecretaris Heerma doet toezegging

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Staatssecretaris Heerma van volkshuisvesting gaat bekijken of de voorgenomen bezuiniging op de huursubsidie voor bejaarden en alleenstaanden anders ingevuld kan worden.

De bewindsman zei dat gisteren in de Tweede Kamer tijdens het debat over de huurverhoging. De meerderheid van de Kamer had dinsdag aan Heerma laten blijken dat de voorgenomen bezuiniging in de huursubsidie voor bejaarden en alleenstaanden niet door de beugel kan. In de praktijk zouden deze groepen per maand enkele tientallen guldens meer huur per maand moeten gaan betalen.

Binnen enkele weken zal Heerma de Kamer een nieuw voorstel doen. Vast staat echter wel dat het geld binnen het budget voor de individuele huursubsidie gevonden moet worden. Heerma zette uiteen dat het kabinet de individuele huursubsidie ziet als een vangnet voor de zwakkeren in de samenleving. In deze kabinetsperiode wordt er echter 500 miljoen gulden meer uitgegeven aan de individuele huursubsidie. Dat is een groei van 30 procent. Daarom wil het kabinet komen tot beheersing van de uitgaven waar dat mogelijk is, aldus Heerma.

De belangrijkste reden van de groei is de extra huurverhoging die per 1 juli aanstaande ingaat. De trendmatige huur wordt dan 5,5 in plaats van 3 procent. Daardoor krijgen mensen met de lagere inkomens meer huursubsidie. Heerma wil de groei van de uitgaven voor de huursubsidie compenseren binnen de regeling.

Koppeling

Heerma legde gisteren tijdens het debat een koppeling tussen de huurverhoging en de verhoging van het huurwaardeforfait. Hij beloofde dat het kabinet de huurverhoging per 1 juli aanstaande niet door zal laten gaan als de beide Kamers van de Staten-Generaal voor die tijd niet het wetsvoorstel voor de verhoging van het huurwaardeforfait goedgekeurd hebben. Dit wetsvoorstel is namelijk nog niet bij de Tweede Kamer ingediend, het wachten is op het advies van de Raad van State.

De Tweede Kamer had graag gezien dat de beide wetsvoorstellen tegelijk waren ingediend en behandeld om daarmee de samenhang duidelijk te maken. Maar volgens Heerma is dat geen probleem. Voor hem is het voldoende dat er een politieke koppeling is tussen beide voorstellen.

De Tweede Kamer is bevreesd dat de Eerste Kamer moeite zal hebben met de van het huurwaardeforfait van 1,8 naar 3,3 procent in 1994 omdat de Senaat enkele maanden geleden ook een voorstel blokkeerde om te komen tot verhoging van deze woonbelasting voor huiseigenaren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.