+ Meer informatie

Zet een kas niet op het zuiden

3 minuten leestijd

Een kas is de wens van menige tuinelaar Ze zijn te koop in allerlei soorten en maten, met glas of kunststof, gemaakt van hout of metaal, gebruikt of nieuw. Hoe vreemd het ook klinkt, maar juist die ruime keuze maakt het zo moeilijk om te kiezen! In tuinbladen zoals De Amateurtuinder en Moestuin (in te zien bij de bibliotheek of te koop in de boekwinkel), worden allerlei kassen te koop aangeboden. In huis-aanhuisbladen staan wel eens kasjes van volkstuinders te koop. De kosten zijn soms laag, maar men moet ze dan wel zelf afbreken en opbouwen. Nog afgezien van het geld is in ieder geval de beschikbare ruimte bepalend. Kies voor de kas een lichte plek uit. Zuiderzon is minder geschikt dan licht plus de oosteren westerzon, die beide wat minder warm zijn. Naast de ruimte moet duidelijk zijn wat men in het kasje wil telen. Voor kamerplanten is een kas met een of meer tabletten nodig. Een tablet is een soort tafel van beton met een opstaande rand van 15,20 centimeter Het tablet kan met grond of zand gevuld worden. Soms staan de potten zonder zand of grond op de bodem van het tablet Eronder worden potten, zakken potgrond, bamboestokjes en dergelijke opgeslagen. In de herfst kan ook de witlof daar een plekje krijgen. Bij de aankoop van het tablet zijn lengte en breedte natuurlijk van belang. Om rugklachten te voorkomen moet het tablet een bij uw lengte aangepaste hoogte en breedte hebben. Wanneer de ene helft van de kas een tablet heeft, zouden in de andere helft wat groenten en gmit (abrikoos, druif, perziK paprika, pepers, aubergine, tomaat, komkommer, meloen) gekweekt kunnen worden, in de volle grond.

Kacheltje
Een winterzonnetje doet de temperatuur in de kas snel oplopen, maar houd de boel wel echt vorstvrij als er planten in overwinteren. Een graad of vier, vijf is voldoende. Met behulp van een thermostaat is de temperatuur te regelen. Nog wat puntjes: Zet de kas, zo mogelijk, niet direct aan de weg in verband met vandalisme. Licht, eventueel te combineren met eerf elektrisch kacheltje, en water zijn handig. Zo'n buitenkraan kan natuurlijk ook gebruikt worden voor de rest van de tuin. In verband met bevriezingsgevaar moet de kraan afgetapt kunnen worden. Houd rekening met de hoogte van de kas in verband met de lengte van de gebruiker Vooral de nokhoogte is van belang, omdat daar meestal het pad onder loopt.

Onbekend: topinamboer
De topinamboer of aardpeer is een onbekend gewas waarvan de meestal onregelmatig gevormde knollen gegeten worden. Een andere naam is zoete aardappel: De knollen worden als vervanger van de aardappel gegeten. Vooral in natuurvoedingswinkels worden ze verkocht, maar ook in de "gewone" landbouw worden ze geteeld. Uit de knollen wordt een zoetstof, inulien, gewonnen als vervanger voor suiker De knollen worden geplant in het voorjaar, bij voorkeur op ruggen omdat dat het rooien vergemakkelijkt De plant groeit snel en in de herfst is een hoogte van 150 - 200 cm niet ongewoon. Familie van de zonnebloem, maar zelden bloeiend. De knollen zijn winterhard, waardoor ze naar behoefte geoogst kunnen worden, ledere knol die in de grond achterblijft loopt volgend seizoen weer uit Het gewas is ook als windkering te gebruiken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.