+ Meer informatie

Farmacieconcern AHP neemt Monsanto over

Activiteiten bedrijven vullen elkaar aan

2 minuten leestijd

NEW YORK - De Amerikaanse farmaceutische gigant American Home Products (AHP) neemt Monsanto over, dat ook farmaceutische producten op de markt brengt en dat verder een belangrijke rol speelt op de wereldmarkt voor chemische en biotechnologische producten.

AHP biedt aandeelhouders van Monsanto eigen aandelen aan in een verhouding van 1,15 voor elk aandeel Monsanto. Dat gaat het bedrijf 33 miljard dollar (66 miljard gulden) kosten, als er tenminste geen tegenbod meer komt van de concurrentie. Dat maakt de overname een van de grootste ooit en de zesde in omvang na recente fusies zoals die van Daimler-Benz met Chrysler en Travelers met Citicorp. Ondanks deze omvang veroorzaakte de vorming van het nieuwe bedrijf, dat nog geen officiële naam heeft, weinig opwinding op de aandelenmarkt.

Op basis van de huidige beursgegevens zijn beide bedrijven samen momenteel 96 miljard dollar waard. Zij hebben gezamenlijk een omzet van 23 miljard dollar (46 miljard gulden). Die omzet betreft voor AHP in de eerste plaats een brede reeks van farmaceutische producten zoals geneesmiddelen. Verder heeft het concern ook landbouwchemicaliën. Voor Monsanto ligt het accent de laatste jaren vooral op gewasbeschermingsmiddelen, genetisch gemanipuleerde planten, zaad en andere producten voor de landbouw.

"De ontwikkeling van dergelijke producten wordt steeds kostbaarder; wij kunnen nu een deel van de research, waarvan zowel de farmaceutische als de agrarische sector profiteert, delen", aldus AHP-topman John Stafford na de aankondiging van de overname in Madison in de staat New Jersey.

Sommige analisten vergelijken het samengaan van AHP en Monsanto met de fusie in 1996 van Ciba Geigy en Sandoz, waarbij een van de partijen sterk is in agrarische bioproducten (Ciba en Monsanto) en zwakker in de farmaceutische sector. Op dit gebied is de andere partij (Sandoz en AHP) juist weer sterker, maar deze concerns zijn zwakker in de landbouwsector.

Unilever

Monsanto is sinds een maand volledig eigenaar van het biotechnologiebedrijf DeKalb Genetics Corporation. Het concern heeft interesse getoond voor Plant Breeding International, het zaadbedrijf dat door Unilever in de verkoop is gedaan.

Tot de bekendste producten van Monsanto behoort de zoetstof NutraSweet. Het Amerikaanse concern is op dat terrein de grootste concurrent van Holland Sweetener Company (HSC), een gezamenlijke onderneming van DSM en het Japanse bedrijf Tosoh. NutraSweet en HSC hebben vrijwel de hele wereldmarkt voor de zoetstof aspartaam in handen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.