+ Meer informatie

Tudjman wil Kroatische 'afdeling' in Boedapest

Proces tegen minister van defensie opgeschort

2 minuten leestijd

BOEDAPEST/ZAGREB (AP) - Tijdens zijn bezoek aan Hongarije lieeft de Kroatische president, Franjo Tudjman, de vestiging voorgesteld van een belangenafdeling van zijn republiek in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Dat verklaarde een Hongaarse regeringswoordvoerder gisteren.

De instelling van zo'n missie zou een verdere stap betekenen in de ontwikkeHng van een eigen buitenlands politiek netwerk van het naar onafhankelijkheid strevende Kroatië. """TüdjlTian| sprak' gisteren onder meèf'mët dé' Hongaarse premier, Jozsef Antall, é'ii' ' pffe'sident Arpad Goencz. Het was het eerste bezoek van een Kroatische regeringsfunctionaris sinds de verkoop van wapens door Hongarije aan de Joegoslavische republiek. Het bekend worden van deze verkoop zette de bilaterale betrekkingen tussen Hongarije en Joegoslavië onder grote druk, alsmede de banden van Kroatië met de andere Joegoslavische republieken.

De Kroatische minister van defensie, Martin Spegelj, moet in verband met deze zaak samen met zes andere verdachten terechtstaan op beschuldiging van het beramen van een gewapende opstand en het importeren van wapens.

Geen relletjes
Een militaire rechtbank in de Joegoslavische stad Zagreb heeft gisteren de zaak tegen Spegelj aangehouden totdat deze zelf voor de rechtbank verschijnt. Spegelj houdt zich al enige maanden schuil. Hij ontkent de beschuldigingen, die 'gebaseerd zijn op Tfilmniatèfiaar dat hét'leger in het geheim'bp'nam. Vötgferi^ de'mïnister van defensie is de film een vervalsing. Aanvankelijk zou Spegelj bij verstek veroordeeld worden.

Het proces tegen de zes mede-verdachten gaat ondertussen gewoon door. Het proces begon twee weken geleden en werd onmiddellijk verdaagd wegens gewelddadige protesten. Gisteren vonden er geen relletjes plaats.

De Hongaarse regeringswoordvoerder Balazs Laszlo liet weten dat Tudjman en Antall over economische en culturele samenwerking hebben gesproken. Ook kwesties als de nationale minderheden, grensverkeer en de oprichting van een Kroatsich cultureel centrum in het zuiden van Hongarije kwamen aan de orde, zo zei Laszlo.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.