+ Meer informatie

Storm

2 minuten leestijd

Het is een bekend feit dat een mens vaak fel reageert als het zijn portemonnee betreft. En het is ook nog wel te billijken dat hij dat doet; wanneer het om zijn maatschappelijk bestaan gaat. Door de ongunstige ontwikkeliing van kosten en prijzen is dat maatschappelijk bestaan voor vele boeren inderdaad in het geding gekomen. Bovendien moeten we daarbij bedenken dat het boerzijn niet zomaar een beroep is als vele andere beroepen, maar veelmeer een eigen manier van leven betekent, waar men niet gemakkelijk uitstapt. Dat neemt niet weg dat de Utrechtse boerenmanifestatie van afgelopen zaterdag een onwaardige vertoning was. Zowel het gedrag van vele aanwezigen als de inhoud van verschillende leuzen waren beslist beneden peil. Het zal duidelijk zijn dat onze boeren daar niet thuis hoorden.
"Op konte termijn zullen er nu besprekinigen plaats vinden tussen de regering en de boerenbonden. Het gezag van de boerenleiders is overigenis danig aangetast. Mertens en Knotnerus werden zaterdag immers door hun eigen mensen niet eens aan het woord gelaten. Hoe kunnen zij dan als hun woordvoerders optreden?
Het eisenpakket van de opstandige boeren is vrij omvangrijk. En waar de prioriteiten van het huidige kabinet helaas meer bij CRM liggen dan bij Landbouw, ziet het er niet naar uit, dat het voor de boereneisen zwichten zal. Toch zullen Van der Stee en niet te vergeten Duisenberg, er niet onderuit kunnen om de boeren enigszins tegemoet te komen in hun benarde positie. Dat is ook een eis van recbtvaardigheid.
Krijgen de boeren voor een groot deel hun zin, dan zullen velen van hen dit zien als een bewijs dat harde acties lonen. Wordt het overgrote deel van de eisen afgewezen of op de lange baan geschoven, dan zal dat voor de actiegroepen een motief zijn om opnieuw te beginnen. Dat is het dilemma waarvoor we staan.
Jarenlang heeft in Nederland een geest van overleg en samenwerking gedomiineerd in de maatschappelijke verhoudingen. De vakbeweging en met name de industriebonden zijn als eersten begonnen om zich harder op te stellen. Grootscheepse stakingen en bedrijfsbezettingen waren daarvan het gevolg. Dat harde optreden blijkt nu aanstekelijk te werken op andere maatschappelijke groepen, die meer of minder terecht van mening zijn dat ze achtergesteld worden. Nu zijn het de boeren, straks de middenstanders. Wie wind zaait, zal storm oogsten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.