+ Meer informatie

Vlissingen te goeder trouw in fraudezaak

B. en W. in brief aan raad door de vissers buiten de VUssingse visveiling om verkocht werd aan de handel.

2 minuten leestijd

VLISSINGEN — B. en W. van VUssingen zeggen geheel te goeder trouw te hebben gehandeld met het heffen van opcenten over vis die

heeft men tot nog toe 20.000 gulden binnen gekregen.

B. en W. zeggen dit in een schriftelijke verklaring aan de raad naar aanleiding van de inbeslagname van de boekhouding van de Vlissingse vismijn door een recherche-team van de rijkspolitie, dat een grootscheepse Zeeuwse visfraude onderzoekt en de betrokkenheid van de gemeente Vlissingen bij de zogenaamde zwarte visverkopen.

Volgens B. en W. van Vlissingen wordt dit systeem met toestemming van het ministerie van Landbouw en Visserij ook in onder meer Den Helder toegepast.

B. en W. van Vlissingen zeggen in hun brief aan de raad, dat de kern van de ontwikkeling verband houdt met het ontbreken van een veilplicht en de veronachtzaming van de quoteringsmaatregelen voor de specifieke soorten zeevis, waardoor legale verkoop van vis buiten de mijn om mogelijk is. Doordat dit systeem de vismijnen in ernstige financiële problemen bracht, is op 1 februari 1977 het systeem dat even daarvoor in Den Helder was ingevoerd, met toestemming van het ministerie van Landbouw en Visserij ook in Vlissingen ingevoerd.

Kwalijk

De vissers betaalden de veiling van Vlissingen 3 procent van de door hen zelf opgegeven besomming. De bedrijfsrekeningen van de Vlissingse veilingen zijn de afgelopen jaren steeds goedgekeurd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. B. en W. van Vlissingen nemen de beschuldiging als zou de gemeente betrokken zijn bij frauduleuze handelingen, hoop op.

Op grond van het feit dat er momenteel een justitieel onderzoek gaande is naar de betrokkenheid van de gemeentelijke veiling bij de visfraudezaak, willen B. en W. geen verder commentaargeven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.