+ Meer informatie

Brussel besluit weer niet over de JET

Voorsprong bij kernversmelting verspeeld

1 minuut leestijd

BRUSSEL — De Europese ministerraad voor onderzoeksbeleid, die vandaag (maandag) in Brussel bijeen zou komen, is afgelast, dat betekent dat er ook dit jaar weer geen besluit mogelijk is ovwr de vestigingsplaats van de „JET" („Joint European Torus"), een zeer geavanceerde technologische apps'.ratuur die een grote rol kan spelen in het onderzoek dat nodig is voor kernversmeltingsprocessen.

Een besluit over die vestigingsplaats had eigenlijk vorig jaar al moeten vallen. Het feit dat er na een jaar nog steeds geen besluit is betekent dat de Europese Gemeenschap de voorsprong die ze op dit terrein van onderzoek had op BV de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, vrijwel geheel verloren heeft laten gaan.

Gekibbel

Een reis langs Europese hoofdsteden van de Nederlandse staatssecretaris van buitenlandse zaken. Brinkhorst, en Europees commissaris Brunner, heeft uitgewezen dat verschillende EG-lidstaten (voornamelijk Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland) elkaar de Europese ,,JET" zo blijven betwisten dat geen besluitvorming over de zetel mogelijk is. Staatssecretaris Brinkhorst, fungerend voorzitter van de raad, is daarna tot de conclusie gekomen dat het geen zin had de voor 20 december geplande onderzoeksraad te laten doorgaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.