+ Meer informatie

Mooi, maar onbijbels

Boek over water en waterlandschappen

2 minuten leestijd

„Water is een kostelijk medium". Met deze woorden zet Ton van Wijlen zijn boek "De Wateren van de Lage Landen" in. Een eindje verder vertelt hij dat er eigenlijk maar weinig zaken zo boeiend zijn als het op safari gaan door de natte natuur. Wie zijn boek leest en bekijkt, wil dat graag geloven. Alleen, die kijk- en ontdekreis zet wel erg onbijbels naar in.

Het is een goed uitgevoerd, met prachtig fotomateriaal verlucht leesen kijkboek geworden. Onderwerpen die wetenschappelijk de aandacht hebben komen dikwijls terug in dit soort populaire uitgaven. Zo ook in het waterboek. Er worden niet alleen beschrijvingen gegeven, maar ook de relaties tussen planten, dieren en hun omgeving, worden uitgelegd. Wie de milieuproblematiek wil begrijpen, moet immers eerst weten hoe het in de natuur toegaat. In het eerste paar hoofdstukken wordt verteld over de algemene eigenschappen van water, de invloed ervan op het landschap. Verder worden enkele biologische begrippen aan de orde gesteld. Daarmee 'gewapend' kan de lezer mee op tocht door de wateren van de lage landen; van weilandwater tot en met zilte waterwerelden.


Evolutiemodel


De liefhebber van de natuur komt zeker aan zijn trekken. Hij die weet dat in de schepping ook Gods werk te zien en bewonderen is, niet. Vooral in de eerste hoofdstukken geeft de schrijver een beeld van het ontstaan van de wereld volgens het evolutiemodel. Dat gebeurt met zo'n zekerheid en zo uitvoerig dat het niet ongelezen kan blijven. Daarom kan ik de safari —helaas— niet aanbevelen.

N.a.v. "De Wateren van de Lage Landen", door Ton van Wijlen; uitgave: Zomer en Keuning, Ede/Antwerpen, 1989; 128 pag.; prijs 39,90 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.