+ Meer informatie

Onderwijsparagraaf

1 minuut leestijd

Minister Van den Broek en staatssecretaris Dankert stellen in hun notitie (oktober 1990) aan de Tweede Kamer over de Europese Politieke Unie voor het EEG-Verdrag met een aparte paragraaf over het onderwijs uit te breiden. Opname van zo'n paragraaf zou de mogelijkheid moeten openen een „in hoofdzaak coördinerend onderwijsbeleid te voeren". Het vrij verkeer van personen en de gelijke toegankelijkheid tot de onderwijsvoorzieningen vragen daar volgens hen om. De bewindslieden willen niet zonder meer bevoegdheden uit handen geven, maar zij willen in ieder geval proberen te voorkomen dat onderwijs slechts bezien wordt door de bril van het economisch nut.

Op de Intergouvernementele Conferentie (IGC) over de Europese Politieke Unie die op 14 december 1991 wordt gehouden, komen namelijk de doelstellingen en de bevoegdheden van de EEG aan de orde. Wat de Nederlandse regering betreft krijgt de EEG meer bevoegdheden op het gebied van milieu, gezondheidszorg en energiebeleid. Wat de bewindslieden betreft wordt onderwijs daaraan toegevoegd. Of Nederland een onderwijsparagraaf zal voorstellen, is nog niet duidelijk, omdat het uit handen geven van bevoegdheden gelijk staat met het inleveren van zeggenschap over de eigen vrijheid van onderwijs.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.