+ Meer informatie

AMSTERDAM

2 minuten leestijd

Het Nissan Motor Parts Centre in Amsterdam doet dienst als centraal onderdelenmagazijn voor heel West-Europa. Het marktaandeel van Japanse auto's zal de komende jaren flink gaan stijgen. F„„ RD daar begon men vanuit een nul-situatie, waarin geen belastingen uit vroegere tradities bestonden. Bovendien vergt die methode een heel andere instelling van de werknemers. Dat is nauwelijks van hen te eisen in een Europees sociaal klimaat dat minstens evertveel rekening houdt met de rechten als met de plichten van een werknemer.

Een voorbeeld is de Franse Peugeot-fabriek in Sochaux, die nodig uitgebreid diende te worden. Het honderd jaar oude fabriekscomplex zit bekneld tussen de stad en de rivier. Modernisering van dit complex zou een miljarden-investering betekenen, die men zou kunnen halveren door te besluiten om niet te moderniseren maar om net buiten de stad een nieuw fabriekscomplex op te trekken. Er werd echter voor de duurdere optie van moderniseren gekozen, om te voorkomen dat werknemers moeten verhuizen of dat zij te veel tijd kwijt zijn met pendelen. „Omdat wij met het lot van onze werknemers begaan zijn", aldus Peugeot-directeur JeanYves Heimer. Een lovende uitspraak, die de Belgische "Financieel Economische Tijd" het commentaar ontlokte „dat deze Peugeot-fabriek dus nooit concurrerend zal zijn met splinternieuwe Japanse fabrieken die in Engeland ruim 35 procent goedkoper worden gebouwd".

In Brussel weet men behalve uitstel ook geen oplossing voor het probleem. „In Europa zoekt men naar de oplossing van de kwadratuur van de cirkel, terwijl de Japanners beleefd glimlachend toezien en hun tijd afwachten", aldus een Franse EG-diplomaat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.