+ Meer informatie

"Geen herziening zaak-Bouterse"

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Advocaat-generaal N. Jörg van het openbaar ministerie heeft de Hoge Raad gisteren geadviseerd het herzieningsverzoek van de Surinaamse oud-legerleider Desi Bouterse in de zogenoemde Stellendamzaak af te wijzen.

Er is in het verzoek geen nieuw bewijs gepresenteerd, meent Jörg. Daarom kan de zaak niet worden heropend.

Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde Bouterse in 2000 tot elf jaar cel wegens zijn betrokkenheid bij cocaïnesmokkel. Het hof achtte bewezen dat Bouterse zich had ingelaten met de smokkel van 474 kilo cocaïne van Suriname naar Stellendam in 1997. Hetzelfde hof sprak hem toen wel vrij van vijf andere vermeende drugstransporten.

De advocaat van Bouterse, A. Moszkowicz, diende in maart dit jaar het herzieningsverzoek in. Hij wil opnieuw getuigen horen. Deze verhoren kunnen het bewijs tegen Bouterse dermate ondergraven dat het drugsproces opnieuw moet worden gedaan, meent de raadsman.

Cruciaal voor het bewijs waren de verklaringen van 'kroongetuige' P. van L., een Belg die eveneens bij het transport betrokken was. Hij kreeg in ruil voor belastende verklaringen tegen Bouterse, strafvermindering. In mei 2000 schond Van L. de afspraken met justitie door niet terug te keren van een dag verlof.

Een aantal betrokkenen heeft inmiddels betoogd dat Van L. heeft gelogen over de rol van Bouterse bij het cocaïnetransport. De voornaamste onder hen is M. G. Hij heeft van Van L. zelf gehoord dat hij het belastende verhaal rond de vroegere machthebber van Suriname had verzonnen. De rechtbank in Rotterdam heeft G. onlangs zelf veroordeeld in de Stellendamzaak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.