+ Meer informatie

Geselsie uit Suid-Af rika

3 minuten leestijd

Baie, baie dankie vir die gelukwense met die geboorte van ons seun! Het was echt een verrassing om zoveel kaarten te krijgen. Twee weken na Johans geboorte kwam Jan met de eerste lichting thuis: maar liefst 71 felicitaties. En ook in de weken erna lag er elke dag wel wat post voor ons klaar, in totaal hebben we ongeveer 150 kaarten van Terdegelezers gekregen! Ik heb alles in een boek geplakt, zodat we het netjes kunnen bewaren. Johan is een lekker rond en gezond knaapje en hij groeit als kool.' De eerste dagen zag hij nogal geel. Toen we nog samen in het ziekenhuis waren, moest hij onder de blauwe lamp (ultra-violet licht). Ik was bang dat hij niet mee naar huis zou kunnen als ik mocht gaan, of dat we telkens een paar uur met hem zouden moeten terugkomen, zoals ik wel eens van mensen in Nederland heb gehoord. Gelukkig hebben ze hier een andere oplossing. Er is een bedrijfje dat dergelijke lampen verhuurt. Een paar uur nadat Johan en ik thuiskwamen, arriveerde ook de dame met de lamp. Zij installeerde de lamp -met behulp van de reiswieg, keukenstoelen en een paar handdoeken maakte ze een keurige broeikas (Afrikaans voor couveuse)- en kwam vervolgens ook elke dag terug om bloed te prikken voor het laboratorium en de stand van zaken in de gaten te houden. Ze is namelijk medisch geschoold en weet dus precies wat er aan de hand is. Ik vond het een ideale oplossing zo. 't Is toch al een zielig gezicht, zo'n klein, bloot jongetje met verband om zijn oogjes tegen het felle licht, en als je hem dan in het ziekenhuis moet achterlaten lijkt me dat helemaal niet leuk. Gelukkig is het niets ernstigs -in de tijd dat hij in het ziekenhuis lag, werden er verschillende baby's met problemen geboren en dan besef je hoe dankbaar je mag wezen als jouw kindje gezond is. Misschien is het blauwe-lamp-bedrijfje een ideetje voor iemand in Nederland? Ik weet zeker dat er heel wat ouders blij mee zouden zijn.

Inmiddels heb ik ook een paar brieven gehad van mensen die wat willen weten over Zuid-Afrika. Reacties zijn echt welkom, maar als ik ze niet via een geselsie kan beantwoorden, duurt het misschien wel even voor ik terugschrijf. Het is wel m'n bedoeling om elke brief op een of andere manier te beantwoorden, maar nogmaals: een beetje geduld alstublieft. Om het gemakkelijk te maken voor wie eens wat vragen wil, zal ik ons adres geven: Heidi Tijssen, Posbus 7, Maraisburg 1700, Suid-Adrika. Schrijft u alstublieft mijn voornaam erbij, er is namelijk nog een familie Tijssen die op hetzelfde adres hun post krijgt. Bij ons komt er geen postbode, daarom moeten we een postbus hebben. En aangezien ze bij Jans werk toch elke dag iemand naar het postkantoor laten rijden, kan het personeel hun post daarheen laten sturen en op die manier heel wat ritjes naar een eigen postbus uitsparen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.