Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

In de keuken

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

In de keuken

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Bouquet Garni

Een bouquet garni van verse kruiden gebruikt men om extra aroma aan soep, vlees, vis of stoofschotel toe te voegen.

Traditioneel is het Franse bouquet garni, dat uit twee takjes peterselie, een takje tijm en een lau- rierblad bestaat. Het bosje wordt samengebon- den met een dunne draad die aan de pan vastge- bonden wordt. De kok of kokkin kan naar eigen goeddunken de samenstelling van een bouquet aanpassen aan het gerecht. Enkele veel gebruikte combinaties zijn bijvoorbeeld:
• Aardappelen (peterselie en laurier)
• Tuinbonen (peterselie, bieslook, bonenkruid)
• Rundvlees en varkensvlees (peterselie, tijm, laurier)
• Kip (peterselie, bieslook, selderij, tijm)
• Tomaat (peterselie, laurier, basilicum)

Maak saus op basis van tomaat en voeg hier extra groente aan toe, zoals paprika, prei, broccoli en courgette. Pureer de groentesaus met een staaf- mixer. Voeg daarna eventueel rul gebakken ge- hakt toe. Lekker bij macaroni en spaghetti

Aardappelburgers

Meng stevige aardappelpuree met erwtjes (uit een pot), stukjes gekookte wortel, paprika, courgette of broccoli. Roer er een ei doorheen, wat zout en peper naar smaak en eventueel wat extra bloem. Maak hier platte koekjes van. Bak ze in de koekenpan. U kunt ze ook invetten met olie en circa 15 minuten bakken in de oven op 200 graden

Rauw

Veel kinderen vinden rauwe groenten lekkerder dan gekookte. Geef als u staat te koken zo nu en dan een stukje rauwe groente om te knabbelen

Eenvoudige klusjes

Meehelpen bij het voorbereiden van de maaltijd kan kinderen ook stimuleren tot eten. Eenvoudige klusjes in de keuken zorgen ervoor dat ze zich mede verantwoordelijk voelen voor wat er op tafel komt.

Fruitslade

Meng stukjes appel, peer, meloen, banaan, druiven zonder pit, gehalveerde aardbeien en stukjes kiwi. Vervang eventueel een deel van het fruit door fruit uit blik, zoals perzik, peer of ananas. Serveer in kleine schaaltjes, eventueel als toetje.

Albertjes Spaanse appeltaart

Deze taart is heerlijk bij een beker cappuccino en natuurlijk bij een feestelijke gelegenheid.

De vulling
* Schil 4 grote of 5 kleinere appels (Goudreinet of Jonagold) en snijd ze in stukjes.
* Neem 10 abrikozen en snijd ze in kleine stukjes. Hak 100 gram gemengde, ongezouten noten klein met een uienhakker.
* Meng appel, abrikoos en noten door elkaar en doe er 2 tot 3 theelepels kaneel bij.
* Voeg nog één eetlepel citroensap en twee eetlepels appelsap toe en meng nogmaals alles door elkaar

Het deeg
* Mix 4 eieren met 175 gram donkerbruine suiker tot een schuimige massa. * Giet hier beetje bij beetje 200 gram gesmolten boter bij en blijf mixen.
* Spatel 1,5 theelepel bakpoeder (8 tot 10 gram) en 2 eetlepels cacao door 200 gram bloem.
* Mix dit door het eieren-, boter- en suikermengsel.

Het bakken
* Spatel de vulling en het deeg door elkaar.
* Beboter een springvorm met een doorsnede van 26 of 28 cm en schep het appel-deegmengsel erin.
* Bak de taart in een voorverwarmde (gas)oven op 175 graden (in het midden van de oven) in circa 1 uur gaar.
* Haal de taart uit de oven en verwijder na 10 minuten de ring. Wacht nog 5 minuten, verwijder de onderplaat, keer de taart om en plaats deze op een taartbord.

Glazuur
* Rooster 2 eetlepels amandelschaafsel heel lichtbruin in een kleine koekepan.
* Neem 150 gram poedersuiker en meng hier 1 eetlepel citroensap door.
* Nu zoveel appelsap beetje bij beetje toevoegen (blijven roeren) tot er een smeerbare massa ontstaat. Smeer hiermee de bovenkant van de taart in.
* Bestrooi daarna meteen de rand en de bovenkant met het amandelschaafsel.
* Laat de taart afkoelen, het glazuur wordt nu hard.
* Lekker met een stevige toef slagroom. Strooi voor ‘het mooi’ een beetje kaneel op de slagroom.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 februari 2008

Terdege | 116 Pagina's

In de keuken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 februari 2008

Terdege | 116 Pagina's