+ Meer informatie

Akkerbouw krijgt geen i| riante tegemoetkoming

Lubbers zwijgt over inhoud kabinetsbesluit

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Het kabinet stelt „enig geld" beschikbaar voor de akkerbouw. Premier Lubbers wilde gisteren niet zeggen hoeveel het kabinet precies zal uittrekken om de graanboeren te steunen. Hij zei wel dat de akkerbouwers „geen overspannen verwachtingen" mogen koesteren. Minister Braks zal dinsdag de Tweede Kamer en de landbouworganisaties informeren over het kabinetsbesluit.

Het kabinet heeft tijdens de minis- feit dat de premier gisteren zo weinig terraad niet alleen gesproken over het advies van de commissie van goede diensten, dat is opgesteld door de commissarissen van de Koningin Meijer en Wiegel in samenwerking 'met oud-minister De Koning. Ook het plan van de PvdA om de Europese graanproduktie te beperken is tijdens het kabinetsberaad ter sprake gekomen.

Lubbers sprak van „een constructief plan", waarvoor echter binnen het kader van de Europese Gemeenschap niet snel een meerderheid te vinden zal zijn. De PvdA wil boeren die hun produktie beperken een beloning in het vooruitzicht stellen. Akkerbouwers die daarentegen dezelfde hoeveelheid graan blijven verbouwen krijgen in het plan van de PvdA te maken met een forse heffing.

De minister-president verwacht dat tijdens de landbouwraad van 25 april besluiten kunnen worden genomen over produktiebeheersing. Er komt in ieder geval een studie naar de verschillende mogelijkheden om de produktie van graan op een verantwoorde wijze te beperken.

Woordvoerder K. Dijkstra van de actievoerende akkerbouwers vindt het geen verrassing dat het kabinet „enig geld" heeft uitgetrokken om aan de eisen van de graanboeren tegemoet te komen. Hij is teleurgesteld over het heeft willen zeggen over het besluit in de ministerraad.

Nieuwe acties

De boeren wachten op de brief die minister Braks dinsdag naar de Kamer zal sturen. Als blijkt dat het kabinet onvoldoende aan de eisen van de akkerbouwers tegemoet is gekomen, ligt het draaiboek voor nieuwe acties klaar. Deze acties zijn gepland voor 19 april. Dat is de dag waarop de vaste kamercommissie voor landbouw, natuurbeheer en visserij overlegt met minister Braks over de besluitvorming in het kabinet.

Voorzitter G. Doornbos van het Landbouwschap is er bijna zeker van dat het kabinetsstandpunt een tegenvaller inhoudt voor de boeren. Het Landbouwschap heeft al eerder becijferd dat het kabinet ongeveer 100 miljoen gulden extra moet uittrekken om op een verantwoorde wijze de problemen in de akkerbouw tegemoet te treden.

Doornbos kan zich niet aan de indruk onttrekken dat het kabinet veel belang hecht aan het beperken van de graanproduktie. Hij hoopt echter dat het kabinet ook wat heeft gedaan met de adviezen van de commissie Ie diensten met betrekking tot nationale steunmaatregelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.