+ Meer informatie

Britten erkennen vergissing bij bombardement

2 minuten leestijd

RIAAD (RTR) - Een woordvoerder van het Britse leger heeft gisteren in Riaad toegegeven dat een Brits Tornado-gevechtsvliegtuig vorige week per vergissing een bom heeft laten vallen op een woonwijk in de stad Fallujah.

Volgens de Britse legerkapitein Niall Irving was de bom bestemd voor een brug over de rivier de Eufraat. Irving zei dat vorige week woensdag bommen werden afgevuurd op een brug over de Eufraat in Fallujah om de toevoerlijnen naar het Iraakse leger in het zuiden van het land en Koeweit af te snijden. Om de een of andere reden weken een paar bommen af van hun koers en kwam er een neer in de stad, aldus de militair.

Hij toonde hierbij videobeelden waarop explosies in het water en een rookpluim boven de stad te zien waren. Het was voor het eerst dat beelden werden getoond van een mislukt bombardement.

Volgens Irak zijn hierbij zeker 120 mensen om het leven gekomen, onder wie veel vrouwen en kinderen. Irving zei geen gegevens te hebben over slachtoffers en schade, maar zei dat de zaak serieus wordt opgevat.

Volgens de militaire woordvoerder worden normaal bruggen nabij de oever geraakt om reparatie moeilijker te maken. Maar om te voorkomen dat de bommen bevolkte gebieden zouden raken, werd woensdag op het midden van de brug gemikt. De bom die op de stad neerkwam, had een afwijking van 800 meter, waarschijnlijk omdat het visier dat de laserstraal die de bom had moeten stvren niet werkte, aldus de militair. Volgens Irving was dit nog niet eerder voorgekomen. Wel komen bommen soms voor of achter het doel

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.