+ Meer informatie

Hongerstakers op Curasao eten weer

2 minuten leestijd

WILLEMSTAD (ANP) — Twee van de drie hongerstakers die een internationaal onderzoek eisen naar gewelddadig politie-optreden op Curasao en Bonaire, hebben gisteren besloten hun actie te beëindigen. Advocaat Michiel Bijkerk van het eiland Bonaire, die nu al 28 dagen in hongerstaking is, zal de actie alleen voortzetten.

Dit heeft Errol Cova, de voorzitter van de vakbondsfederatie Kamara Sindikal, gisteren op een persconferentie in Willemstad meegedeeld.

Cova verklaarde dat er een geschil is ontstaan tussen de drie hongerstakers over de inhoud van een brief die aan de regering zou worden gericht. Twee van de hongerstakers, Ebert Saragoza en Hubert Anthony, waren het niet eens met Bijkerk dat het schrijven aan de regering moest worden verstuurd. Bijkerk besloot toen de brief alleen te ondertekenen en aan de regering toe te zenden. Volgens Cova besloten Saragoza en Anthony daarop de actie te beëindigen, daar volgens hen democratische principes waren geschonden. Over de inhoud van de brief deelde Cova alleen mee dat er een verscherping van de actie werd aangekondigd.

Intussen had Kamara Sindikal reeds besloten dat de drie actievoerders voor maandagmiddag 12 uur plaatselijke tijd uit het vakbondskantoor moesten vertrekken. Sedert de drie hongerstakers afgelopen maandag hun actie verplaatsten van Bonaire naar Cura9ao, verbleven ze in het kantoor van de vakbondsfederatie.

Geen onderdak

Cova zei gisteren dat Kamara Sindikal de drie hongerstakers geen onderdak meer zou verschaffen, vanwege verklaringen die eind vorige week zijn afgelegd door de waarnemend gezaghebber van Curasao en de voorzitter van het Antilliaanse parlement. Beiden hadden gezegd dat de actie van de hongerstakers de goede naam van Curasao schaadt en dat ze zo snel mogelijk weer naar Bonaire dienden te vertrekken.

Cova beklemtoonde dat Kamara Sindikal het doel van de drie actievoerders nog altijd ondersteunt.

Op de persconferentie, die in het kantoor van Kamara Sindikal werd gehouden, was geen van de hongerstakers aanwezig. Hubert Anthony was ziek geworden en ter observatie naar het ziekenhuis vervoerd. Cova zei dat Bijkerk op het moment van de persconferentie Anthony in het ziekenhuis was gaan opzoeken. Het is niet bekend waar Saragoza zich op dat moment bevond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.