+ Meer informatie

Bunschoten geeft wereldwinkel geld

Voor cursus over derde wereld

2 minuten leestijd

BUNSCHOTEN — De gemeenteraad heeft besloten het subsidieverzoek van de werkgroep wereldwinkel om 446 gulden ten behoeve van de cursus ontwikkelingssamenwerking, in te willigen. Alleen de heer P. Vinke (RPF/SGP) stemde tegen.

De heer Vinke zette vraagtekens bij de onderwerpen die in de cursus genoemd worden. „Uit de onderwerpen, de rol van de banken, kernenergie, vermilitairisering van de samenleving tijdens de economische crisis, valt af te leiden dat daar duidelijk politieke oordeelsvorming aan ten grondslag ligt", zo sprak hij.

Aan het begin van zijn betoog had de heer Vinke reeds gezegd voor hulp aan de derde wereld te zijn. „Alles moet worden gedaan, en het wordt gelukkig gedaan, om de armen in de derde wereld in staat te stellen zelf voor hun voedsel, kleding en huisvesting te zorgen."

Volgens de samenstellers gaat het in deze eursus om een bijdrage aaij de voorlichting en bewustwording van de inwoners van Bunschoten/Spakenburg over de'problematiek van de derde wereld, mede in relatie tot de eigen situatie.

De heer Vinke bestreed de opvatting van het college dat er bij de cursus geen sprake was van levensbeschouwelijke vorming. „Hoe kan men met zo'n „norm" de problematiek van de derde wereld beoordelen? Dat moet men vanuit een levensbeschouwing doen, anders kan je er niets van vertellen. Dit kan niet vanuit een „kleurloze" levensbeschouwing, want die bestaat er niet. Dan wordt er zeer welbewust het uitgangspunt genomen in een levensbeschouwing die „ideologisch" gekleurd is," aldus Vinke.

Twijfels

Wethouder J. Koelewijn (GPV) had ook zijn bedenkingen en twijfels bij de onderwerpen van de cursus. In de welzijnsnota staat dat activiteiten die gericht zijn op levensbeschouwelijke, partijpolitieke of humanistische vorming, niet worden gesubsidieerd. Volgens de wethouder ging het hier maar om een klein bedrag. „U moet van een mug geen olifant maken".

De heer Vinke antwoordde daarop dat hij door de wethouder bevestigd werd in zijn mening, dat het niet alleen vanuit maar ook tot een levensbeschouwelijke vorming is. En dat het hem niet ging om een mug, maar om de adder onder het gras, niet om het geld maar om het principe.

Fractiegenoot van de heer Vinke, de heer G. W. Willemsen had ook zijn bedenkingen en twijfels, maar wilde in dit geval de organisatoren van de cursus het voordeel van de twijfel geven. Het zou beter geweest zijn, zo zei hij, als de gemeente zelf een ontwikkelingsproject zou gaan helpen financieren. Hij stemde derhalve voor het voorstel van b en w.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.